Otthonában elhunyt Bruno Ganz - Leghíresebb szerepe Hitler volt A bukás című filmben
Menedzsmentje jelentette be a szörnyű hírt.

bruno ganz 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

77 éves korában, Zürichben elhunyt Bruno Ganz, a legkiemelkedőbb Európai Filmdíjas svájci színész. Elsőként a Frankfurter Allgemeine Zeitung online oldala adta hírül a halálhírt, amint szombaton a színészlegenda menedzsmentje is megerősített.

Színészként kezdte pályafutását 1972-ben, Göttingenben, nem sokkal később pedig Brémában játszott. Hamarosan a Zürichi Színház tagja lett, majd 1970-ben csatlakozott a berlini Schaubühne társulathoz. 

Elhunyt Bruno Ganz

A színészlegenda számtalan filmben játszott, és szerepelt egyebek mellett a Brazíliai fiúk, Az amerikai barát és a Berlin felett az ég című filmekben. Világhírét mégis A bukás – Hitler utolsó napjai című, 2004-es filmnek köszönheti, melyben Adolf Hitler karakterét alakította. 

 A filmes szakma egyöntetű elismerését fejezte ki nemcsak a film, de Ganz szerepjátéka iránt is, mivel általa a közönség megismerhette Adolf Hitler ördögi, de legfőképp emberi oldalát. A film leghíresebb jelenete napjainkra sem merült feledésbe.

Pályafutása során több mint 50 filmben szerepelt, utolsó alakítása –melyben szintén az egyik főszereplő volt-, Lars von Trier 2018-as drámája, A Ház, amit Jack épített. A róla készült utolsó fotók Cannes-ban, az említett film premierjén készültek.

Bruno Ganz, A ház, amit Jack épített című film premierjén.
Bruno Ganz, A ház, amit Jack épített című film premierjén.

Bruno Ganz 1996 februárjában átvehette az Iffland-gyűrűt, amit több mint száz éve a legkiemelkedőbb német nyelvű színpadi színész kaphat csak meg. 2004-ben bezsebelte az Európai Filmdíjat, 2010-ben pedig európai életműdíjjal jutalmazták.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük