Friss! Elhunyt a Paff, a bűvös sárkány előadója
Leukémiával küzdött
A sikeres countryzenekar tagján 2006-ban hajtottak végre csontvelő-átültetést, de állapota rosszabbodott.

beauty and style
Top olvasott cikkek

2009. szeptember 16-án, életének 72. esztendejében elhunyt Mary Travers, a hatvanas évek egyik legsikeresebb folktriójának tagja.


A Peter, Paul and Mary olyan slágereket adott a világnak, mint a Blowin’ in the Wind, a Lemon Tree és a Puff the Magic Dragon, amit hazánkban a 100 Folk Celsius vitt sikerre Paff, a bűvös sárkány címmel.

Leukémiás volt

A sztárt 2006-ban diagnosztizálták leukémiával, amit csontvelő-átültetéssel próbáltak gyógyítani. Akkor úgy tűnt, a műtét sikerült, Travers vissza is tért a színpadra.

Ám állapota 2009 nyarára rosszabbodott, ezért orvosai megkezdték a kemoterápiás kezelést. Ezt azonban már nem bírta elviselni a szervezete, így szerdán örökre lehunyta a szemét a connecticuti Danbury kórházban.

Az 1936-os születésű Mary Travers szüleivel Manhattan művészek lakta bohémnegyedében, Greenwich Village-ben élt, így az énekesnőnek készülő leányzó rengeteg lehetőséget talált a szereplésre.

Puff és a siker

Több folkegyüttesnél is próbálkozott, de először a Peter, Paul and Mary trió tagjaként kóstolt bele úgy igazán a sikerbe.

Peter Yarrow és Noel „Paul” Stookey mellé Albert B. Grossman jó érzékkel keresett egy olyan lányt, aki nem csak jól énekel, de szexis is. Így talált rá az akkor még ismeretlen, karcsú, szőke Traversre.

A kis csapat 1961-ben, hét hónapnyi kemény munka után lépett először közönség elé, az emberek pedig rögtön megkedvelték őket. Debütáló albumukon több slágerlistás dal található, az If I Had a Hammer-ért pedig rögtön két Grammy-t is hazavihettek.

Még most is sokan ismerik őket

Hasonlóan sikeres volt a második lemez: a Moving korongon jelent meg a máig rendkívül népszerű Puff the Magic Dragon, mely szintén előkelő helyen végzett a toplistákon.

Bár a dal az ártatlanság elvesztéséről szól, azóta is tartja magát a városi legenda, hogy tulajdonképpen a füvezést népszerűsíti - egyesek szerint erre utal egyebek közt a sárkány neve is. Mindenesetre a liberális nézeteket valló előadók mereven elzárkóztak ettől az értelmezéstől, és nem egy alkalommal hangot is adtak véleményüknek, mint ahogy az a mellékelt videón is hallható.

Az öt Grammy-vel büszkélkedő formáció végül 1971-ben oszlott fel, de számtalanszor felléptek még azt követően is, 1978-ban például egy antinukleáris társaság által szervezett koncerten. A rajongók pedig 2004-ben díszdobozos kiadásban is megvásárolhatták kedvenceik slágereit.

- Nem tudom, milyen lesz Mary nélkül a világ, az életem vagy a színpad. De azt tudom, hogy ezentúl mindig ott érzem majd a szívem egyik szegletében, és helyét soha nem töltheti be más. Bármilyen fájdalmas is, hogy elment, örökké hálás leszek, hogy velünk volt - emlékezett meg Traversről weboldalukon Peter Yarrow.

Instagram vs. valóság - A csillámpor alatti igazságról őszintén

A Femina Klub februári vendége Kajdi Csaba modellügynökség tulajdonos, influenszer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan befolyásolja az emberek önképét a közösségi média, milyen árnyoldalai vannak a modellkedésnek, illetve mennyit számít a forma (szépség) mögötti tartalom (személyiség) a siker elérésében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. február 27. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Az énekesnő egyébként háromszor vált el, majd haláláig Ethan Robbinsszal él. Kapcsolataiból két lánya született, akik azóta két unokával is megajándékozták.

Ezt is szeretjük