Barátnője talált rá! Önkezével vetett véget életének a gyönyörű színésznő
Gyógyszer-túladagolásban hunyt el Marlene Dietrich 21 éve.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hivatalos közlemény szerint szív- és veseelégtelenségben hunyt el a búgó hangú díva, Marlene Dietrich, ám barátnője, aki rátalált, azt mondta, gyógyszerekkel vetett véget az életének.

A harmincas évek legjobban fizetett filmcsillaga, a végzet asszonyának örökös megformálója éppen 21 éve nincs közöttünk.

Ünnepelt sztár lett

Az első jelentős német némafilmnek A kék angyalt tartják, ami 1930-as megjelenésekor Dietrich életében is meghozta a sikert, és elindította színészi pályafutását.

A film rendezőjével, Josef von Sternberggel a harmincas években az Egyesült Államokba utazott, ahol a Paramount Picturesszel kötött szerződést. A következő időszakban olyan neves rendezőkkel dolgozott együtt, mint Alfred Hitchcock, Orson Welles és Billy Wilder.

1936-ban elutasította a német propagandaminiszter, Goebbels felkérését, hogy Németországban forgasson, bár jól megfizették volna, és szabad kezet biztosítottak volna neki a munkatársak kiválasztásában. Miután szerelme, Jean Gabin csatlakozott a francia ellenálláshoz, úgy döntött, ő is részt vesz a hitleri diktatúra elleni harcban. Énekesnőként az amerikai katonáknak tartott előadásokat, a lehető legközelebb a frontvonalhoz.

1953 után kizárólag énekesnőként lépett színpadra, majd 1961-ben az Ítélet Nürnbergben című filmben szerepelt, amely utolsó nagyfilmje volt. Miután egy ausztráliai fellépése során combnyaktörést szenvedett, legutolsó filmszerepét tolószékben játszotta.

Gyógyszer-túladagolásban hunyt el?

A politikai kiállása a náci ideológia ellen nemzetközi téren sok elismerést szerzett: 1947-ben megkapta a civilek által elérhető legmagasabb amerikai kitüntetést, 1950-ben pedig a Francia Becsületrend lovagja lett.

Sokszor színpadi szerepei és énekesi fellépései is politikai üzenetet hordoztak. A Where Have All the Flowers Gone? számot Dietrich három nyelven énekelte: angolul, németül és franciául. Először a francia verziót - Qui peut dire où vont les fleurs? - adta elő egy 1962-es UNICEF-koncerten. A német változatot - Sag' mir, wo die Blumen sind - egy izraeli turnén énekelte, aminek különlegessége, hogy megtörte a tabut, és a második világháború után először adott elő dalt ezen a nyelven nagyközönség előtt az országban. A szám a hová tűnt? kérdés különböző változatainak ismétlődésére épül. A melankolikus dal a nosztalgiát, valamint a halálról való gondolkodást állítja középpontba.

A színésznő 1992. május 6-án, Párizsban halt meg 91 éves korában, hivatalosan szív- és veseelégtelenségben. Ugyanakkor titkárnője és barátnője, Norma Bosquet, aki élete utolsó heteiben naponta meglátogatta, azt állította, hogy a színésznő altató-túladagolással öngyilkos lett. Marlene Dietrichet kívánságának megfelelően Berlinben temették el.

Dietrich biszexuális volt, viszonya volt Ona Munson színésznővel és Mercedes de Acosta íróval, szeretői között tartják számon ezenkívül a Kennedy-fivéreket, Frank Sinatra amerikai énekest, Claudette Colbert amerikai színésznőt, James Stewart és Gary Cooper amerikai színészeket, Ernest Hemingway és G. B. Shaw amerikai írókat, valamint Margo Lion színésznőt.

Ezt is szeretjük