Meztelenül régen és most
Legendás aktfotók
Íme, 3 híres hölgy, aki bevállalta a teljes meztelenséget, művészi igényű aktfotóikra pedig méltán emlékezik a világ a mai napig.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság a lesifotósok már mindenféle kínos helyzetben és lenge ruházatban megörökítik a sztárokat. Ezért egyre nagyobb eseményt jelent egy-egy igazi, művészi igényű aktfotózás, amely túllép a férfimagazinok által megkövetelt sematikus pózokon és stíluson. 

Marilyn Monroe legendás utolsó fotói

Külön műfajt jelentenek az aktfotókon belül a terhes sztárkismamák pocakos-pucér fényképei. De a hírességek már évtizedekkel korábban is megengedték egy-egy fényképésznek, hogy akár teljesen pucéran örökítse meg őket.

John Lennon és Yoko Ono pedig még azt is be merte vállalni, hogy közös aktfotójuk kerüljön 1968-as lemezük borítójára, amelyet akkoriban csak barna papírzacskóban mertek árusítani a boltok. A rockzenészek közül pedig több előadó is fellépett a polgárpukkasztás jegyében meztelenül vagy épp egy szál zokniban. Mi most a legemlékezetesebb aktfotózások közül elevenítettünk fel néhányat, amelyek méltán vívták ki az utókor tiszteletét.

Marilyn Monroe

Maga Hugh Hefner sem gondolta 1953 telén, hogy férfimagazinja sikeres lesz, hiszen az első szám – amelynek megjelenését Hyde Park-beli lakásának konyhájából igazgatta - még sorszámozás nélkül jelent meg decemberben. Ennek ellenére minden adott volt a legenda megszületéséhez, a Playboy legendás első számának címlapján ugyanis a korszak bombázó szexikonja, Marilyn Monroe szerepelt.

Ez a borítón látható fotó azonban eredetileg egy falinaptárba készült, Hefner jó érzékkel mégis úgy döntött, hogy a borítóra teszi a hírhedt képet. Monroe ugyanis 1952 szeptemberében viselte a képen látható ruhát, melynek merész, szinte köldökig érő nyakkivágása miatt sok támadás érte.


Hefner azonban biztosra ment, és nem elégedett meg egyetlen hatásos borítóval. Belül ugyanis, a kihajtható poszteren egy Monroe-aktfotót jelentetett meg, amely még 1949-ben készült. A siker pedig nem maradt el. A magazint hetek alatt szétkapkodták, egyes becslések szerint több mint 50 ezer példány fogyott belőle, 2002-ben pedig az eredeti példányok egy-egy darabja 5000 dollárért kelt el. Az aktfotókon kívül azonban irodalomtörténeti eseményszámba ment az is, hogy a következő néhány számban például folytatásokban jelent meg a lapban Ray Bradbury Fahrenheit 451 című regénye.

Madonna

Az ötven éves énekesnő fénykorában számos merész és művészi igényű aktfotózást bevállalt a hetvenes évek végén, amelyekkel még évekig visszaéltek a magazinok. Az egyik ilyen legendás, fekete-fehér aktfotó-sorozaton a fiatal sztár topless, később pedig teljesen meztelenül látható, miközben egy macskát simogat. Az erotikus képeken jól látszik Madonna dús intim szőrzete is, amely mai szemmel nézve sokakat zavarhat, de a fotók akkoriban csak tovább növelték az énekesnő kialakulóban lévő szexszimbólum státuszát.


1985-ben a róla készült fekete-fehér aktképek közül többet is megjelentetett a Penthouse és a Playboy, ami igencsak felzaklatta a sztárt, ő ugyanis nem járult hozzá a képek közléséhez. Jogi eljárást indított mindkét lap ellen, ám még így sem sikerült megakadályoznia a közzétételüket, ami miatt dacos és támadó hangú nyilatkozatokat intézett a média ellen. A Live Aid koncert előtt például cinikus hangon azt nyilatkozta, hogy még a kabátját sem veszi le, különben évekig ellene használhatják majd a részben fedetlen felsőtestéről készült fotókat.

Lindsay Lohan

2008 februárjában nagy visszhangot váltott ki Lindsay Lohan meztelen fotósorozata, amelyben a 23 éves híresség Marilyn Monroe-t imitálva pózolt Bert Stern kamerája előtt. A sorozat a New York magazin tavaszi kiadásában jelent meg, és a képek Monroe Az utolsó ülés című sorozata előtt tisztelegnek, amelyet Bern készített a Vogue-nak Monroe halála előtt mindössze hat héttel. Bern akkoriban 2500 képet készített három nap alatt Monroe-ról, a teljes gyűjtemény pedig 1992-ben jelent meg album formájában.


A 79 éves fényképész idén döntött úgy, hogy újrafotózza ezt a sorozatot, Lohan pedig örömmel vállalta el a felkérést, és nem riadt vissza a teljes meztelenségtől sem.

Sokan mégis blaszfémiának érezték, hogy a botrányos életű, felkapott sztárocska nagyképűen és öntelten a szexikon bőrébe mert bújni. Anyja úgy kommentálta az egészet, hogy lányának ez óriási megtiszteltetés volt, a képek pedig kiválóan sikerültek, még ha maga a gesztus valóban támadható felületet is nyújtott Lohan és Stern számára.

Ezt is szeretjük