Hírességek megdöbbentő leépülései
A legnagyobb sztárok, akik beleírták nevüket az enciklopédiákba. Az idő vasfoga azonban egy cseppet sem kímélte őket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Drogok, alkohol, cigaretta - ezekkel van kikövezve egy sztár életútja. A következmények pedig megdöbbentőek: kóros elhízás, fokozatos szellemi és testi leépülés. Van, aki nagyon pórul járt, és van, aki könnyebben megúszta.

A soul királynője

A 66 éves Aretha Franklin az amerikai zene egyik legnagyobb énekesnője, akit joggal hívnak a soul királynőjének. Életművével alapvetően változtatta meg a tengerentúli popzene világát, művészi gyökerei egészen a templomi gospel éneklésig nyúlnak vissza. Gyerekként testvéreivel együtt édesapja templomában énekelt, első felvételeit pedig 14 éves korában készítette, ekkor még kizárólag gospelt énekelt.

Igazán sikeres előadóművész azonban csak akkor vált belőle, amikor soult kezdett énekelni. Első slágerei a hatvanas évek második felében készültek az Atlantic Recordsnál, a Respect vagy az I Never Loved a Man azóta is örökzöldek, nem véletlen, hogy ma is számtalanszor játsszák őket világszerte a rádióállomások.


Felívelő karrierje akkor érkezett a csúcsra, amikor a Muscle Scoals Sound Rythm Section kíséretével kezdett el énekelni, a hetvenes évek elején pedig már az énekesnő a feketék polgárjogi törekvéseinek a szimbóluma. 1972-es albuma, az Amazing Grace - amely eredetileg dupla LP-n jelent meg - a szájhagyomány szerint a mai napig a világ legsikeresebb gospel albuma. Az elkövetkező évtizedekben zenéjében azonban a pop felé fordult, habár azóta is vissza-visszatér gyökereihez.

Negyven éves pályafutása során húsz Grammy-t zsebelt be, az amerikai Time magazin a 20. század száz legfontosabb személyisége közé sorolta, nem utolsósorban pedig ő volt az első nő, aki bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be. Életműve örökérvényű, de az egykori szexi énekesnő, akiért bomlottak a férfiak, az elmúlt évtizedekben jócskán elhanyagolta magát, súlyfeleslege óriási, egyszerűen alig lehet ráismerni.

A rakparton sétálgató szívtipró

Marlon Brando sokak szerint a 20. század egyik legnagyobb színésze volt, alakításait egyszerűen lehetetlen elfelejteni, leghíresebb filmjeiben elképesztő intenzitással uralta a vásznat. A fiatal Brandót apja katonai akadémiára küldte, ő azonban kirúgatta magát, és színésznek állt.

1947-ben az erőszakos és frusztrált Stanley Kovalskiként robbant be a köztudatba, Tenesse Williams korszakos drámájának, A vágy villamosának főszerepét aztán néhány évvel később a vásznon is eljátszotta. Első filmszerepére a method acting szellemében keményen készült, A férfisorsban ugyanis egy rokkant veteránt kellett eljátszania. A cél érdekében hosszú időt töltött egy fizikoterápiás intézetben, hogy tanulmányozza a lebénult betegek életét.


1954-ben írta be először nevét a filmtörténetbe, A rakparton című filmben látható alakítását azonnal Oscar-díjjal jutalmazták. Ekkortól kezdve szinte minden évben szerepelt egy-egy mozifilmben, ezek az alkotások azonban a legtöbb esetben sem anyagi, sem művészi sikert nem tudtak felmutatni. Brando 47 éves volt, amikor második fénykora beköszöntött. Ekkor játszotta el Don Vito Corleone szerepét A keresztapában, második Oscar-díját köszönhette a szerepnek.

- Marlon Brando – egy fogalom. Nem láttam még egyetlen filmjét sem, amikor elkezdtem a színészetet, de most büszkén állítom, hogy a halálom napjáig őt utánzom – mondta róla pályatársa, Al Pacino.

A középkorú művész színészi újjászületésének csúcspontját Az utolsó tangó Párizsban jelentette, hetedszerre jelölték Oscar-díjra, a hetvenes években azonban már ritkábban forgatott. Az évtized végén még egyszer utoljára megmutatta a világnak oroszlánkörmeit, az Apokalipszis most című háborús eposzban ő alakította a dzsungelben maradt öntörvényű Kurtz ezredest, akinek filmvégi monológját azóta idézik. Elképesztő tehetsége ellenére magánélete és személyisége mindig is zűrzavaros volt.

Háromszor nősült, elvonultan élt Tahiti szigetén, és züllött életmódja miatt egyre inkább elhízott. Élete utolsó éveiben irtózatos gázsikért még elvállalt néhány epizódszerepet, de köztudott volt róla, hogy a színészetet mindig is megvetette. Amikor 80 éves korában elhunyt, rá sem lehetett ismerni az egykori szívtipróra.

Aki a csótányokat is túléli

A 64 éves Keith Richards emblematikus alakja a rockzene történetének, excentrikus megjelenése miatt egy angol újságíró korunk Lord Byronjának nevezte. A gitáros a Rolling Stones együttes tagja húsz éves kora óta, és több száz számot rögzített a bandával.


2003-ban a Rolling Stone magazin a világ 100 legjobb gitárosa című lista tizedik helyét szavazta meg Richards-nak, aki közismerten sosem vetette meg a drogokat. Egész patikányi illegális szert fogyasztott el eddigi élete során, és ő aztán tényleg mindent kipróbált: marihuánát, hasist, cracket, amfetamint, kokaint és heroint – ezekre persze több alkalommal is majdnem ráment az élete.

Az egészségügyi problémákon túl többször meggyűlt a baja a hatóságokkal is, az esetek közül a legsúlyosabb az 1977-es, amikor 22 gramm heroint találtak nála Kanadában. Ezért akár életfogytiglan tartó börtönbüntetést is kaphatott volna, de végül enyhítették a vádakat, és egy elvonókúra fejében visszatérhetett az Egyesült Államokba.

Sokak szerint biológiai csoda, hogy megélte a hatvanat, a hedonista életmód nyomai azonban egyre durvábban kiütköznek rajta: öregkori arca akár egy absztrakt festmény is lehetne. A nyolcvanas évek végén megjelentette első szólóalbumát, de számos pályatársa stúdiójában is tiszteletét tette egy-egy szám kedvéért, ő vokálozik például a Beatles All You Need is Love című dalában.

Ezt is szeretjük