Egykor volt gyereksztárok döbbenetes sorsai
Fiatalkorukban édesek voltak és ártatlanok, ám az egykori gyereksztárok nem tudtak ellenállni az álomgyár kísértéseinek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyereksztárok afféle különleges termékei a filmiparnak: bár gyakran egy kaptafára íródnak az általuk megformált karakterek, mégis, egy cserfes kislány vagy egy okos kölyök afféle titkos adalék a mozihoz, mellyel a kevésbé ütős történet is sikerre vihető. A bátrabb vállalkozásokban főszereplővé avanzsálnak a gyerkőcök, és egy-egy jól sikerült mozi egyenesen a világhírnevet hozhatja el az ifjú sztárnak, akit hirtelen mindenki meg akar ismerni – partikra hívják, interjúkon faggatják, és számtalan címlapfotó készül édes pofijukról.

Natalie Portmannek sikerült - Amidala királynőként hódított a Csillagok háborúja újabb epizódjaiban

Egy ideig élvezetes a fene nagy érdeklődés, ami körülveszi őket, sőt, néhány újabb alakítással is gyarapíthatják filmográfiájukat, ám ahogy lassanként kinőnek a cukigyerek szerepkörből, úgy veszítik el a szakma és a közönség kíváncsiságát.

Aki kellőképpen szerencsés, az ügyesen beleszokik a felnőtt szerepekbe, mint ahogy tette a tehetséges Natalie Portman, aki mindössze 13 éves volt, amikor Jean Reno mellett eljátszotta a Leon, a profi kislányszerepét, és azóta is számtalan filmben bizonyította, van helye a szakmában. Sajnos azonban nem mindenkinek ível felfelé a karrierje a hirtelen jött siker után. Összeállításunkban négy egykori gyerekszínész emelkedéséről és bukásáról rántjuk le a leplet, akik közül egyvalaki nem is érte meg harmincadik életévét.

Corey Haim

Fent - A kanadai származású fiatalember karrierje 13 éves korában kezdődött, amikor egyszerre három filmmel jelentkezett. Majd az igazi sikerre sem kellett túl sokat várni: 1987-ben, az Elveszett fiúk című horror-vígjátékkal végérvényesen ő lett a poszterezett tinilányszobák első számú faldísze.

Lent – A Dupla nullás kölyök és más komédiák hőse ahogy nőtt, úgy veszítette el csibészes varázsát. Hollywoodban rossz társaságba keveredett, ahol annyira rászokott a drogokra, hogy ennek következtében néhány foga ki is hullott és majd’ ötven kilóval lett nehezebb. A mélypontot talán az jelentette, amikor végső elkeseredésében úgy próbált pénzhez jutni, hogy haját és fogait bocsátotta árverésre az eBay nemzetközi portálon.

Haim és Feldman, a két Corey a 80-as években

Jelenleg igyekszik beilleszkedni a felnőtt életbe az immáron 37 éves Haim – névrokonával és kollégájával, Corey Feldmannal egyfajta ál-valóságshow-t forgattak, A két Corey címmel. A sztori lényege, hogy a színészek Feldman feleségével egy lakásba költöztek, és ennek a különös hármas együttélésnek a pillanataiba nyerhetnek bepillantást a nézők a műsor egyes epizódjaiban, ahol bevallásuk szerint nem magukat alakítják, pusztán karaktereket jelenítenek meg.

Corey Feldman

Fent – Természetesen a másik Corey-t sem hagyhatjuk szó nélkül, aki három éves kora óta a kamerák bűvöletében él, egy McDonald’s reklámnak köszönhetően, majd később emlékezeteset alakított az Állj mellém! című moziban is. Népszerűsége a 80-as évek derekán Haimmel olyannyira egybeforrt, hogy több közös filmet is forgattak: általában barátja alakította a jófiúkat, majd később a szépfiúkat, Feldman pedig inkább a különc figurákat.

Lent - Bár igazán tehetségesnek vélték, ő sem tudta elkerülni a drogokat, 1990-ben heroin birtoklásáért le is tartóztatták.

A két Corey most

- Nagyon, nagyon sok időbe telt az embereknek, míg meg tudtak nekem bocsájtani, pedig csak egy kölyök voltam, aki hülyeséget csinált, mint sok más kölyök a világon – mesélte 2000-ben, egy interjúban. Szerencsére sikerült züllött múltját maga mögött hagynia, megnősült, és igyekszik visszatalálni a filmvilágba is.

Brad Renfro

Fent - Valószínűleg a gyakorlottabb mozirajongók is elgondolkodnak, ez meg ki a fene lehet, ám ha annyit mondunk: Az ügyfél, akkor már sokaknak beugrik az a nagy szemű, okos tekintetű barna fiú, aki Susan Sarandonnal buktatja le a rosszfiúkat. 12 éves volt ekkor Renfro, és a thriller, mely 1994-ben az egyik legtöbb bevételt hozta, rögtön az élvonalba is röpítette az ifjú tehetséget, minek következtében számos kifinomult gyerekszereppel kényeztették. Mindig meg tudott felelni a film kívánalmainak, legyen az dráma, mint a Pokoli lecke DeNiróval, Brad Pittel és Kevin Baconnel, vagy éppen a Tétova tinédzserek című vígjáték, melyben Steve Buscemi és Scarlett Johansson oldalán parádézott.

Lent - A sikerek ellenére a drogcsapdába Renfro is beleesett, szinte mindenre rászokott, amihez hozzájutott: 1998-ban kokain és marihuána birtoklásáért tartóztatták le, ekkor még óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de kötelezték, hogy rendszeresen jelenjen meg drogszűrésen. 2005-ben ismét elfogták a rendőrök, és megbilincselve bevitték, mert heroint és metadont találtak nála, végül három év felfüggesztettet kapott.

Az Ügyfél kisfiúja és a zűrös felnőtt színész

De hiába volt minden fenyegetőzés, nem tudott lemondani a bűnös élvezetről, mely idén tragédiába torkollott: január 15-én, egy héttel Heath Ledger borzalmas esete előtt, holtan találtak rá Los Angeles-i lakásában. A boncolás kiderítette, hogy véletlen heroin-túladagolás okozta korai halálát. 25 éves volt.

- Az értékük miatt választottam filmszerepeket, nincs szükségem se palotára, se Jaguárra. Ha egyszer a túlvilágra költözöm, úgysem vihetem magammal a pénzem. Csak a művészetem marad utánam, semmi más – vallotta egyszer.

Jodie Sweetin

Fent - Az egykori bájos kislányra leginkább azok emlékezhetnek, akik látták valamelyik külföldi adón, esetleg DVD-n megvásárolták a Bír-lak című sorozatot. A vicces történetben egy különös nagycsalád életét követhetjük végig, egy nagylánnyal, egy kislánnyal és egy ici-pici babával – ez utóbbit a mostanság híres partilányok, az Olsen-ikrek alakították, váltakozó szereposztásban -, valamint két jóbaráttal tarkítva, akik a frissen megözvegyült apának próbálnak segíteni a gyereknevelésben, több-kevesebb sikerrel. Sweetin kisasszony a középső leányzót, Stephanie-t alakította, a szokásos cserfes-bájos kiscsajszit, aki néha hisztizik, néha jópofákat mond, és közben olyan cukin mosolyog. A népszerű széria 1987-1995-ig ment, a szöszi pedig a nézők szeme láttára vált öt éves ovisból 13 éves kamaszlánnyá.

Az édes kislányból dögös anyuka lett

Lent - A korábban említett sztárokkal ellentétben nem nagyon kényeztették el szerepekkel, egy-két sorozatbéli felbukkanáson kívül semmi említésre méltót nem művelt az utóbbi időben Hollywoodban. Talán ennek a ténynek is köszönhető, hogy a körülrajongás után érdektelenséget megtapasztaló hölgy a drogokhoz nyúlt vigaszért. Bár 2002-ben hozzáment egy rendőrhöz, hamarosan el is váltak, mikor kiderült, hogy speed iránti vonzalma nagyobb, mint a szerelem.

Miután nagyon leépült a szervezete, rájött, segítségre van szüksége, ezért hát 2005-ben bevonult egy rehabilitációs klinikára, ahol kigyógyították függőségéből. Ráadásul tavaly megismerkedett élete párjával is, akivel rövid randizgatás után összeházasodtak, és nemrég kislányuk született.

Ezt is szeretjük