Szabó István Mephistójának főszereplőjeként ismertük meg: 78 évesen így néz ki Klaus Maria Brandauer
Klaus Maria Brandauer a mai napig a filmkészítésnek él.

mephisto-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánk filmtörténelmében fontos mérföldkő Szabó István 1981-ben bemutatott rendezése, a Mephisto. Az alkotás volt az első olyan magyar nagyjátékfilm, amely elnyerte a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia elismerését: az 1982-es Oscar-díj-átadó gálán a legjobb idegen nyelvű filmnek járó aranyszobrot kapta meg.

A magyar-német-osztrák film Klaus Mann azonos című regényének cselekményeit dolgozza fel. A történet a második világháború előtti Németországban játszódik, ahol a hamburgi színház társulatának egyik tehetséges színésze, Hendrik Höfgen karrierjének alakulását mutatja be.

 Így néz ki napjainkban Klaus Maria Brandauer

A törtető férfi mindent megtesz annak érdekében, hogy a legjobb szerepeket kaparinthassa meg. Legnagyobb álma érdekében, hogy eljátszhassa Mephistót a színpadon, kész hatalmas áldozatokat hozni, ami végül nagy árat követel az életében. Bár a Mephisto nem olyan mű, ami tökéletes könnyed délutáni kikapcsolódás gyanánt, mindenképpen érdemes megnézni, hiszen felejthetetlen filmélményt kínál.

Szabó István és a stáb több városban is forgatott: Kelet- és Nyugat-Berlinben, Hamburgban és Párizsban is vettek fel bizonyos jeleneteket, de a munka zöme Budapesten zajlott. A szereplőgárdára is illik ez a változatosság, német, osztrák és magyar színészek egyaránt láthatóak a drámában: Bánsági Ildikó, Cserhalmi György vagy Major Tamás is feltűnt a vásznon, a főszerepet pedig a Stájerországban született Klaus Maria Brandauer játszotta el.

Klaus Maria Brandauer és Szabó István az 1982-es Oscar-díj-átadón.
Klaus Maria Brandauer és Szabó István az 1982-es Oscar-díj-átadón.
Fotó: Getty Images Hungary

Az 1943-as születésű filmcsillag nagyon korán rájött, hogy milyen pályára szeretne lépni. Míg osztálytársai mind rendőrök vagy tűzoltók akartak lenni, ő az egyik általános iskolás darab eljátszása után rögtön tudta, színésznek szánta a sors. 

- Nem tudnám elképzelni, hogy ne a színészettel foglalkozzak. Emlékszem, olyan tízéves lehettem, amikor odaálltam anyám elé, és kijelentettem: "Anya, én ott leszek a mozifilmek plakátjain Amerikában!” - árulta el aHD Austria interjújában.

A 78 éves színészt a Salzburgi Ünnepi Játékok 100. évfordulóján kapták lencsevégre.
A 78 éves színészt a Salzburgi Ünnepi Játékok 100. évfordulóján kapták lencsevégre.
Fotó: Gisela Schober / Getty Images Hungary

A gimnázium befejeztével nagyratörő tervekkel jelentkezett a Zene- és Képzőművészeti Főiskolára Stuttgartban, de két szemeszter elvégzése után otthagyta az intézményt, és inkább a gyakorlatban sajátította el a mesterséget. Eleinte színházi darabokban játszott, majd a Mephistóval beindult a filmes pályafutása is, ami a mai napig tart.

klaus 3
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

A 78 éves sztárnak esze ágában sincs nyugdíjba vonulni, sőt csak 2021-ben négy projekthez adta a nevét. Szabó Istvánnal többször is dolgozott együtt közös filmjük sikere után, például a 2020-ban bemutatott Zárójelentésben is láthattad. 

Ő volt mindenki Derrick nyomozójának felesége

Képes összeállításunkban közös fotókon láthatod együtt a Derrick felügyelő sztárját, Horst Tappertet és feleségét, Ursulát.

Ezt is szeretjük