Ilyen király lesz Károlyból: előre félnek az uralkodásától
Károlyról sokan már most tudni vélik, nem lesz olyan megfontolt és nyugodt, mint amilyen Erzsébet volt.

károly-király-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szeptember 8-án a királyi család élete alapjaiban változott meg. Magyar idő szerint este fél nyolckor bejelentették II. Erzsébet brit királynő elhunytát. Egy órával a halálhír után elsőszülött fia közleményt adott ki, a trónörökös III. Károly királyként írta alá a sorokat, amelyekkel édesanyjától búcsúzott.

A walesi herceg volt az első az örökösödési sorban, így automatikusan, minden ceremónia nélkül lett király. A koronázását várhatóan egy év múlva tartják majd.

Károly király uralkodása

Angliában és az egész világon gyászolják Erzsébetet, a monarchia feje 96 évesen hunyt el, 70 évig uralkodott. Sokakban felmerül a kérdés, hogyan fog felérni örökségéhez Károly, mire számíthatunk, milyen államfő válik belőle.

Károly király 2022 májusában a Parlament állami megnyitóján Londonban.
Károly király 2022 májusában a Parlament állami megnyitóján Londonban.
Fotó: WPA Pool / Getty Images Hungary

Mindenekelőtt mindenki tisztában van azzal, nem lesznek olyan jubileumi ünnepségek a tiszteletére, amelyek az édesanyja regnálását jellemezték. Károly 73 évesen, nagypapaként foglalja el helyét a trónon, nyilvánvaló, hogy uralkodása jóval rövidebb lesz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Erzsébet királynő nem csak az ünnepélyek miatt volt olyan népszerű a britek körében. Higgadtság és nyugodt természet jellemezte, nem volt forrófejű királynő, nem szított politikai vitákat, a véleményét megtartotta magának: uralkodása alatt a monarchia biztos lábakon állt.

Sokan előre félnek, Károly vajon képes lesz-e ezt a békét fenntartani. Rá nem jellemző, hogy elhallgassa a véleményét, épp ellenkezőleg, korábban is megbizonyosodott arról, hogy hangját meghallják azok, akiknek meg kell. Barátai, tanácsadói már akkor óvva intették, ezen törekvései ártanak a monarchiának - olvasható a Daily Mail cikkében.

károly 1
Fotó: Chris Jackson / Getty Images Hungary

Károly legnagyobb feladata édesanyja halála után, hogy fenntartsa a királyi család népszerűségét. Illetve hogy akkor is ilyen biztos lábakon álljon a család, amikor ő átadja a trónt fiának, Vilmosnak. 

Bennfentesek viszont tudni vélik, nyomot akar hagyni a történelemben, és szeretne királyként is kiállni szívügyei mellett, emiatt sokan aggódnak, milyen jövő vár a monarchiára.

Erzsébet királynő élete képekben

Ezzel a képes összeállításunkkal Erzsébet királynőre emlékezünk.

Ezt is szeretjük