Koncert közben lőtte főbe magát Johnny Ace
Orosz rulettet játszott
A blues-énekes 1954-ben végzett magával pisztolyával, a körülmények a mai napig tisztázatlanok.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Johnny Ace eredetileg John Marshall Alexander, Jr. néven látta meg a napvilágot 1929. június 9-én Memphisben. A koreai háborúban a haditengerészetnél szolgált, majd csatlakozott B. B. King bandájához. 

Fájdalmasan rövid pályafutása alatt a rythm & blues műfajának egyik leghíresebb énekese lett, első slágere, a My Song kilenc hétig vezette a toplistákat, a dalt pedig 1968-ban Aretha Franklin is feldolgozta.

Az ötvenes évek első felében üstökösként robbant be a zene világába, és fáradhatatlanul koncertezett, többnyire Big Mama Thornton blues-énekesnővel.

Két év alatt nyolc örökzöld slágerrel járult hozzá a műfaj virágzásához, 1954-ben pedig a rádiókban legtöbbet játszott előadónak szavazták meg.

Szeretett lövöldözni

Egyévnyi turnézást követően, 1954 karácsonyán Houstonban lépett fel a City Auditoriumban.

A koncert egyik szünetében egy 22 kaliberes pisztollyal játszott, ami nem lepte meg zenésztársait, hiszen rendszeresen tett ilyet, sőt, gyakran ki is lövöldözött gépkocsijából.

1954. december 25-én azonban az életébe került óvatlansága, Ace ugyanis főbe lőtte magát.

Halálának körülményei a mai napig tisztázatlanok. A források többsége szerint orosz rulettet játszott, amit a Big Mama Thorntont kísérő basszusgitáros, Curtis Tilman is megerősített:

- Pontosan elmondom, hogy mi történt! Johnny Ace berúgott, és nála volt az a kis pisztoly, amivel össze-vissza hadonászott. Valaki rászólt, hogy vigyázzon, mire azt válaszolta, minden rendben, a fegyver nincs megtöltve.

Majd a fejéhez szegezte, aztán mosolyogva meghúzta a ravaszt. Szomorú, nagyon szomorú eset. Big Mama kirohant az öltözőből, és azt kiabálta, hogy Johnny Ace éppen most ölte meg magát.

Ezzel szemben Thornton máshogy emlékezett a tragikus esetre. Szerinte Ace nem orosz rulettet játszott, egyszerűen csak ráfogta barátnőjére és egy másik hölgyre a pisztolyt, de nem húzta meg a ravaszt.Ezt követően a saját fejéhez tartotta a fegyvert, ami egyszer csak elsült. Bármi legyen is az igazság, valószínűleg sosem derül már ki. Temetésére 1955. január 2-án került sor, a gyászszertartáson pedig ötezer ember vett részt.
Ezt is szeretjük