Tragikusan fiatalon fulladt vízbe a híres énekes
Alig élvezhette épp kibontakozó sikerét a dalszerző-énekes, aki vízbe fúlt, mielőtt kiadhatta volna második lemezét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1966-os Jeff Buckley, a legendás amerikai énekes-dalszerző és gitáros a kilencvenes évek elején kezdett igazán népszerűvé válni. Sikerének kiindulópontja a manhattani East Village volt, ám dalai révén új távlatok nyíltak meg előtte. Eleinte más zenéit játszotta, majd egyre inkább kottáiba feledkezett, és hamarosan a saját szerzeményeivel rukkolt elő. Nem bánta meg, hiszen számos lemezkiadó érdeklődését felkeltette.

Miután leszerződött a Columbiához, beindult a gépezet, amely útjára indította legendás tehetségének hírét. Rögtön zenekart alapított, hogy munkához lásson, és megalkossa élete egyetlen stúdióalbumát Grace címmel.

Az elkövetkező két évben a korong népszerűsítésén fáradozott. Zenekarával hosszú turnéra indult, és koncertjeiket szinte az egész világon siker övezte, mind az Egyesült Államokban, Európában, Japánban és Ausztráliában. Akkor még úgy tűnt, a fiatal énekes megérintheti ujjaival a legmagasabb csúcsokat is.

Halála mögött mindenki titkokat keresett

A turné befejezése után Jeffrey Memphisbe költözött, ahol ideje nagy részét a világ elől elvonulva töltötte, és anyagot gyűjtött következő lemezükhöz, valamint elkészített egy négydalos demót. A végzetes napon épp a zenekar érkezését várta New Yorkból, hogy elkezdhessék végre a közös munkát.

A banda ügynöke, Keith Foti elmondása alapján – aki vele volt azon a napon - boldog izgatottság járta át az énekest, aki minél hamarabb szerette volna belevetni magát az új feladatokba. Ezért 1997-ben, azon a tragikus május 29-ei estén Jeff egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntött, hogy ruhástul megmártózik a Wolf folyóban. Foti minden pillanatra tisztán emlékezett, még arra is, hogy Jeff Buckley a Whole Lotta Love című számot énekelgette a Led Zeppelintől.

Miközben a fiatal énekes ruhában és csizmában lubickolt, az ügynök a parton maradt, és próbálta megmenteni a rádiót és a gitárt egy arra elhaladó vontatóhajó hullámaitól. Mire visszanézett, Buckley már eltűnt, és csak a folyó ringatózó habjait látta. Jeff a megfeszített keresés ellenére sem került elő azon az éjszakán.

Alkohol? Kábítószer? Öngyilkosság? Baleset?

Holttestét június 4-én vették észre egy kirándulóhajó fedélzetéről. Addigra az értetlenség és a fájdalom elegye különös történeteket költött az emberek fejében a miértet illetően. Sokan sötét titkokat gyanítottak a fiatal énekes halálának hátterében - a kábítószer, az alkohol, de még az öngyilkosság is gyanúja is felmerült. A boncolás azonban tisztázta, hogy a halál oka korántsem volt olyan titokzatos, mint azt egyesek gondolták. Jeff Buckley nem állt semmilyen tudatmódosító szer hatása alatt, így a szemtanú és a halottkém jelentése alapján bebizonyosodott, hogy véletlen vízbefúlás áldozata lett a fiatal tehetség.

Halála óta sok posztumusz anyagot adtak ki, összegyűjtve a második lemezhez készült négydalos demót és a befejezetlen album My Sweetheart the Drunk című dalának stúdiófelvételeit.

A debütáló Grace bővített változatát, valamint a koncertfelvételeket is kiadták. Buckley népszerűsége továbbra is töretlen, hiszen a Leonard Cohen által énekelt Hallelujah című dala a toplisták élére került.

Ezt is szeretjük