Öt világsztár, aki 2007-ben hunyt el
Nincs már köztünk a tenorkirály, egy napon halt meg a modern film két nagy alakja. Íme, a 2007-ben elhunyt hírességek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Anna Nicole Smith

„Művészete” a cikk többi szereplőjével ellentétben nem említésre méltó, mégis a szőke playmate halála okozta talán a legnagyobb felfordulást a sztárvilágban. Az amerikai szexbomba élete folyamán előbb címlaplányként keltett óriási feltűnést, majd azzal, hogy amikor másodszor férjhez ment, a nála 63 évvel idősebb milliárdos, J. Howard Marshall lett a férje.

Az idős férj elhunyta után sikertelenül próbált részesedést szerezni a vagyonból. Utolsó évét depresszióval és drogfüggőséggel küzdve töltötte. Fia, a húszéves Daniel egy nappal lánya, Danielynn születése után halt meg. Az összeomlott Smith a drogokhoz nyúlt, és február 8-án, negyven évesen altatótúladagolás végzett vele.

Kurt Vonnegut

Április 11-én távozott a kortárs amerikai irodalom nagy öregje. Az ellenkultúra egyik ikonikus figurája újságíróként kezdte karrierjét, majd szatirikus elbeszéléseit jelentette meg magazinokban.

Az áttörést és a világsikert 1969-es Ötös számú vágóhíd hozta meg számára.

Amerika egyik legünnepeltebb írója lett, óriási sikereket aratott egyéni stílusú rajzaival is, melyekkel könyveit illusztrálta.

Március végén elesett otthonában, végzetes agysérülést szenvedett, és pár héttel később, 85 éves korában elhunyt.

Ingmar Bergman

Egy napon, július 30-án hunyt el a modern európai filmművészet két nagy rendezője is. Mi kezdjük a visszaemlékezést Ingmar Bergmannal.

A svéd művész már gyerekkorában tudta, hogy csakis direktor lehet belőle:  tízévesen már bábjátékokat rendezett, érettségije után pedig hivatásos rendezőnek állt.

Színdarabokat írt, maga alkotta meg filmjeinek forgatókönyvét is.

Az 1950-es években szinte berobbant a világ filmelitjébe, legsikeresebb munkái – A hetedik pecsét, A nap vége, Tükör által homályosan – óriási elismerést hoztak neki. Érdekes módon az Oscar-díjat sosem kapta meg rendezéseiért.

1970-ben visszavonult a filmezéstől, és színházi munkájára koncentrált. Utoljára Ibsen Vadkacsáját vitte színre. Kilencven éves korában halt meg.

Michelangelo Antonioni

Július 30-a a nemzetközi filmművészet 2007-es gyásznapja lett: Bergmannal szinte egy időben halt meg egy másik legendás rendező, az olasz Antonioni is. Pályafutását forgatókönyvíróként kezdte, majd az ötvenes évek elején kezdett rendezőként is dolgozni. Kevésbé sikeres filmjei után A barátnők és A kaland című rendezéseivel tört be a nemzetközi elitbe.

Utóbbi filmtől kezdődött hosszú együttműködése Monica Vittivel, aki alakjainak legjobb megformálója lett. Legnagyobb sikerét a Nagyítás bűnügyi drámája hozta meg, mely elnyerte az Arany Pálmát. 1985-ben szélütés érte, elvesztette beszédképességét, de felesége segítségével tovább alkotott, főleg dokumentumfilmeken dolgozva. 1995-ben életművéért Oscar-díjat kapott. 95 évesen hunyt el.

Luciano Pavarotti

Modena lakosai városuk tán legismertebb művészét gyászolták szeptember 6-án: ekkor hunyt el a világhírű tenor. Pavarotti egy helyi pék fia volt, és eredetileg híres focista szeretett volna lenni, de végül az operaszínpadon találta meg számítását.

Kezdő énekesként többek között Budapesten is vendégszerepelt, még jóval azelőtt, hogy a világhír szárnyaira kapta volna. A hetvenes években már a világ legjobb tenorjai között tartották számon, a Scalától a Metropolitanig mindenhol ünnepelték.

A szélesebb közönség a másik két sztártenorral, Carrerasszal és Placidóval közös fellépései után figyelt fel rá. Gyakran lépett fel a könnyűzene neves képviselőivel is. Utoljára a torinói téli olimpia megnyitóján lépett közönség elé. 72 évesen távozott.

Ezt is szeretjük