Tragédia! Elhunyt Ian Cuthbertson
A Szupernagyi sztárja
A skót származású híresség 25 éves korában tette le voksát a színészet mellett.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Életének 79. évében elhunyt Iain Cuthbertson skót származású színész, akit a magyar nézők leginkább a Szupernagyi sorozat gonosz Mr. Campbelljeként ismerhettek meg a nyolcvanas években.


Az 1930-as születésű Cuthbertson először a brit külügyminisztériumban képzelte el pályafutását, ennek érdekében nyelveket tanult az Aberdeeni Egyetemen. Ám a sors mégis úgy hozta, hogy a színészet mellett kötött ki.

Karrierjét rádiósként kezdte a BBC-nél, majd 1955-ben debütált a színpadon, ahol egyszerre két szerepben kellett megmutatnia tehetségét, a The Man Upstairs című darab ikreinek bőrébe bújva.

Néhány évvel később csatlakozott a Citizens Theatre társulatához, és olyan klasszikus alakokat játszhatott el, mint Otelló vagy a Macska a forró bádogtetőn Harvey Pollittja.

Nem adta fel

1965-ben a londoni Royal Court Theatre színésze lett, és rendezői munkatársi feladatokat is ellátott. A hatvanas évek végétől a televízió is felfedezte a mély hangú, 193 centi magas színészt.

Első ismertebb szériája a Borderers volt, ami a kritikusok szerint egyfajta 17. századi skót western - ebben Cuthbertson testesítette meg a seriffet. A hetvenes évektől olyan sikersorozatok epizódszereplői között bukkant fel, mint a nálunk is ismert Ki vagy, doki? vagy Az Onedin család.

Népszerűsége csúcsán, 1982-ben azonban súlyos storke-ot kapott, amelytől időszakosan lebénult és elvesztette beszédkészségét. Bár úgy tűnt, hogy még a túlélésre is kicsi az esélye, nemhogy dolgozni tudna, a színész nem akart ebbe belenyugodni.

Szívósságának köszönhetően sikerült felépülnie. Első jelentősebb tévés felbukkanása a magyarok által is kedvelt, 1984-es Szupernagyi sorozathoz köthető, ahol a főszereplőnő ellenfelét, a gonosz Mr. Campbellt alakította.

Később láthattuk még a Gorillák a ködben című moziban Sigourney Weaver mellett, 1997-ben pedig Helen Mirrennel játszhatott a Hölgy a képen tévéfilmben. Utoljára hat éve állt a kamerák elé, a Hamlet akkori feldolgozásában egy szellemet alakított.

Instagram vs. valóság - A csillámpor alatti igazságról őszintén

A Femina Klub februári vendége Kajdi Csaba modellügynökség tulajdonos, influenszer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan befolyásolja az emberek önképét a közösségi média, milyen árnyoldalai vannak a modellkedésnek, illetve mennyit számít a forma (szépség) mögötti tartalom (személyiség) a siker elérésében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. február 27. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ami a magánéletét illeti, két felesége volt az idők során: Anne Kristennel 1988-ban váltak el, azóta Mary Cuthbertsonnal élt, de gyermeke egyik házasságából sem született.

Ezt is szeretjük