Diana hercegnő fia a frontvonalban harcolt
Kipattant a brit hadsereg egyik féltve őrzött titka: Lady Diana kisebbik fia, Harry herceg afgán földön teljesített veszélyes szolgálatot.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A katonai vezetés titkolózása érthető volt: a még mindig nagyon veszélyes afganisztáni viszonyok közepette bármilyen harcoló csoportnak eszébe juthat, hogy a brit királyi család ifjú tagja kitűnő célpont.

 

Harryt 10 hete küldték az ázsiai országba, és katonatársai megesküdtek, hogy titokban tartják ott tartózkodását. A 24 éves herceget a hadsereg főnöke eredetileg Irakba küldte volna, ám később megváltoztatta döntését.

Harry légvédelmi tisztként szolgált Afganisztánban. Tegnap délelőtt csalódottan tért vissza Angliába, elmondása szerint még maradt volna jó ideig.

Biztonsági kockázatot jelent a titok kifecsegése

A hírt először a német Bild repítette világgá, majd amikor a Clinton-Lewinsky botrányt is kirobbantó Drudge Report is cikket közölt a herceg afgán kalandjáról, a brit hadügyminisztérium már nem titkolózhatott tovább: elismerték, hogy Harry herceg valóban a frontvonalban harcolt. A brit lapok egyébként egy, a hadügyminisztériummal kötött megállapodás értelmében tartózkodtak a sztori közlésétől egészen idáig.

- Nagyon csalódott vagyok, hogy a média megszellőztette az ügyet. Azért kértem titoktartást, mert így a biztonsági kockázatokat elviselhető mértékűnek ítéltem. Az információ kiszivárogtatása miatt a herceg nem folytathatja az afganisztáni szolgálatát – fejezte ki elégedetlenségét a brit hadsereg főnöke, Richard Dannatt.

- Itt egyszerű katona voltam, nem pedig Harry herceg. Hogy édesanyám mit szólna? Remélem, büszke lenne. Ha lenézne, biztos jót kuncogna a mindennapi kis hülyeségeimen. A bátyám azt írta, hogy szerinte nagyon büszke lenne, ha így látna.

A nagymamám teljesen amellett állt, hogy frontszolgálatot teljesítsek, mi több, ő közölte velem a hírt! Nagyon sok mindent tud a hadseregről, persze királynőként ez is a feladatai közé tartozik – mondta Harry.

Harry bátyja, Vilmos herceg is komoly katonai képzést kapott, de mivel ő a trón második számú örököse, szigorúan tiltják neki, hogy háborús övezetben szolgáljon. Mivel Harry küldetése napvilágra került, a komoly biztonsági rizikó miatt kénytelenek voltak hazaküldeni.

Ezt is szeretjük