Dagad a botrány a Golden Globe-gála körül: Tom Cruise ezért adta vissza 3 díját
A Golden Globe-gála mögött álló HFPA szervezet nagy bajban van.

tom-cruise-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Golden Globe-díj-átadót az Oscar előszobájának becézik, a filmes gálát először 1944-ben rendezték meg Los Angelesben, a rendezvény ötlete a Hollywood Foreign Press Association, azaz a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete fejéből ötlött ki. 

A HFPA közel 90 tagból álló zsűrije dönt arról, hogy a jelöltek közül ki viheti haza az aranyszobrocskát, 1996 óta az NBC amerikai csatorna sugározza évről évre a gálákat, ám az újságíró-szervezet tagjai korrupciós botrányba keveredtek, többször elfogadtak drága ajándékokat megvesztegetés céljából, írta meg a Los Angeles Times még februárban. Az is kiderült, egy fekete tag sincs a szervezet tagjai között. Többen hangot adtak annak az elmúlt napokban, hogy nem akarják összemosni a nevüket a HFPA-val.

Egyre többen hátrálnak ki a Golden Globe-gála mögül

A The Guardian friss cikkében azt közölte, Tom Cruise a botrány hatására úgy döntött, visszaadja három Golden Globe-díját. A színész az első elismerését 1990-ben vehette át a Született július 4-én című filmben nyújtott alakításáért. 1997-ben a Jerry Maguire - A nagy hátraarcért díjazták, 2000-ben ő lett a legjobb a férfi mellékszereplő kategóriában, akkor a Magnólia című mozi miatt nyerte el az elismerést. A díjazottak közül ő a legelső, aki lemondott az aranyszobrairól a botrány kitörése óta.

GettyImages-138434680
Fotó: Nbc / Getty Images Hungary

Az NBC csatorna bejelentette, nem hajlandóak a díjátadót 2022-ben sugározni.

- Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a HFPA elkötelezett az értelmes reform mellett. Az ilyen nagyságrendű változás azonban időt és munkát igényel, és határozottan úgy érezzük, hogy a HFPA-nak időre van szüksége a megfelelő működéshez. Emiatt az NBC nem fogja a 2022-es Golden Globe-díj-átadót sugározni. Feltéve, hogy a szervezet végrehajtja tervét, reméljük, hogy 2023 januárjában képesek leszünk a műsor sugárzására - állt a közleményükben.

Az ötször is Golden Globe-díjra jelölt Scarlett Johansson is arra buzdította színésztársait, bojkottálják a HFPA-t. Megfogalmazta, őt mi zavarta a leginkább a tagokban.

- Amikor színészként reklámozok egy filmet, elvárják tőlem, hogy részt vegyek a díjátadókon és azoknak a sajtótájékoztatóin. A múltban ez gyakran azt jelentette, hogy a HFPA-tagok szexuális zaklatás határát súroló, szexista kérdéseivel és megjegyzéseivel kellett szembenéznem. Pont ez volt az oka, hogy éveken át nem adtam a nevem ahhoz, hogy részt vegyek a konferenciájukon - idézte közleményét a People magazin.

GettyImages-1197848721
Fotó: Axelle/Bauer-Griffin / Getty Images Hungary

- Hacsak nem gondolják szükségesnek a szervezeten belüli alapvető reformokat, úgy gondolom, itt az ideje, hogy visszalépjünk a HFPA-tól - tette hozzá.

A Netflix társ-vezérigazgatója, Ted Sarandos is bejelentette, szerződést bontanak az újságíró-szervezettel, hozzájuk hasonlóan az Amazon Studios is így tett.

A HFPA érthető módon rákényszerült arra, hogy változtasson: már új tagokat keresnek, állítólag húsz embert akarnak felvenni magukhoz, emellett új vezérigazgató kerül a szervezet élére.

A 2021-es Golden Globe legszebb ruhái

Képes összeállításunkban megnézheted, milyen kreációkat viseltek a sztárok az idei Golden Globe-on.

Ezt is szeretjük