A Winnetou-filmek imádott színésze volt: friss fotókon a 81 éves Gojko Mitic

Gojko Mitic már a '60-as évek végén abba akarta hagyni az indiánfilmek gyártását.

gojko-mitic-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gojko Mitic, bár testnevelőtanárként képzelte el a jövőjét, mégis színész lett, a húszas éveiben sportos és jó testfelépítéssel rendelkezett, így pluszpénzkeresés céljából dublőrként vállalt el munkákat különféle alkotásokban, ennek köszönhetően ismerkedett meg a filmezéssel. Végül 1965-ben fedezte fel és választotta ki A Nagymedve fiai főszerepére a kelet-német DEFA filmgyár.

Ezután Berlinbe költözött, majd olyan alkotásokban tűnt fel, mint a Vadölő, A sólyom nyomában, az Osceola, az Apacsok vagy a Vértestvérek. Június 13-án ünnepelhette 81. születésnapját, a nyilvánosság előtt csak ritkán szerepel, ám ebben a hónapban egy eseményre volt hivatalos.

Gojko Mitic így fest 81 esztendősen

A szerb származású sztár a Kelet / Nyugat - Mozi, Kultusz És Az Osztály Ellensége nevű kiállítás megnyitójára ment el Rostockba. A tárlat az NDK-s indiánfilmekre fókuszál, amelyek az 1960-as évektől kezdve az 1980-as évekig hatalmas sikernek számítottak. Gojko Mitic örömmel vállalta, hogy részt vesz a rendezvényen, ahol több felvételt is készítettek róla. Remekül fest a sztár.

GettyImages-1233546089
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

Sok rajongó fogadta őt a rendezvényen, derült ki az NDR riportjából, sosem sejtette, hogy A Nagymedve fiai gyökeresen megváltoztatják az életét.

- Azt hittem, hogy leforgatom a filmet, és ennyi, továbblépek. Nem volt a céljaim között, hogy komolyabban építsem a színészi karrierem, de egyszerűen nem tudtam eltűnni, a közönség visszatartott a szeretetével, hogy ezt megtegyem - fogalmazta.

Érdekesség, hogy a régi filmjeiben mindig más színész kölcsönözte a hangját, így a német rajongói sokáig nem hallhatták a valódi hangját a filmjeiben.

- A DEFA filmgyárnál mindig a szinkron mellett döntöttek. Bár beszélek németül, van egy kis akcentusom. Sőt, elég ambiciózus voltam azzal kapcsolatban, hogy megtiltsam a stúdiónak, ne szinkronizáljanak, de Hans Mahlich produkciós menedzser így reagált: "a mi indiánjaink tökéletesen beszélnek németül" - emlékezett vissza a Planet-Interveiw-nak adott beszélgetésben.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Még mindig találkozom olyan emberekkel, akik az én filmjeimen nőttek fel, és ezt külföldön is tapasztaltam már. Az indiánok sokak számára példaképként is szolgáltak. Oroszországban valaki egyszer azt mondta nekem: "Sokan ittak a városunkban, de amikor a filmjét bemutatták, leálltak ezzel a szokásukkal." Pont olyanok akartak lenni, mint az indiánok - magyarázta.

Már a '60-as évek végén az volt a célja, hogy abbahagyja az indiánfilmek gyártását.

- Egyszer rábeszéltem a forgatókönyvírót, hogy hagyja meghalni a főhőst. A Fehér farkasok volt a negyedik film, és akkor úgy éreztem, már csináltam előtte három indiánfilmet, ez lesz az utolsó, nincs tovább. Végül a karakterem tényleg meghalt a film végén, de a közönség reakciója lavinaként zúdult ránk, úgyhogy gyorsan vissza kellett térnem.

Gojko Mitic a rajongóival.
Gojko Mitic a rajongóival.
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

Filmjeinek köszönhetően sokkal környezettudatosabbá vált, főleg biciklivel közlekedik. 

- Az indiánok azt vallják, hogy a föld a mi anyánk, és úgy kell azt őriznünk, ahogy azt megtaláltuk. Harmóniában élnek a természettel, nem sajátítják ki a saját javukra azt, erről egyébként még a Bibliában is van szó. A profit nevében valóban eljutottunk arra a szintre, hogy a saját életterünket tesszük tönkre. Persze, hogy megvannak a következményei annak, ha így kezeljük a természetet. Annyi szemetet termelünk, olyan dolgokat gyártunk, amelyekre valójában nincs is szükségünk, de azért ezeknek a legyártása szintén sok energiába kerül. De mégis minek?

- Tatanga Mani indián egyszer elég találóan fogalmazott: "ti, fehérek addig szaladtok a pénzetek után, hogy annyira sok lesz már nektek, hogy nem marad elég időtök elkölteni azt. Kifosztjátok a természetet, és pazaroljátok a természetes üzemanyagokat, mintha több generáció már nem születne utánatok. Egyre jobb világról beszéltek, miközben egyre nagyobb bombákat építetek, hogy elpusztítsátok a még meglévő világot." Szerintem őrületes ezeknek az embereknek a gondolkodásmódja és az is, hogy szeretik a természetet. Mi ezt már elfelejtettük, és erről nem is tudunk.

A Karl May Fesztiválra rendszeresen meghívják, ahol színházi darabokban Winnetou-t játssza el, utoljára 2020-ban jelent meg alkotása, a Balkanska Medja szerb sorozatban játszott.

Alain Delon lányunokája, Alyson

Képes összeállításunkban megnézheted, milyen gyönyörű nő Alain Delon legidősebb lányunokája.

Ezt is szeretjük