26 évesen győzte le az AIDS a gyönyörű Gia Carangit

Gia Carangi heroinista lett, ami végül nemcsak szervezetét, de karrierjét is romba döntötte.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gia Carangi a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legsikeresebb modellje volt, aki néhány év alatt megjárta a csúcsot és a poklot. Elképesztő pályafutásának tragikusan fiatalon bekövetkezett halála vetett véget, és bár temetésén a divatvilág egyetlen képviselője sem vett részt, sokan a mai napig őt tartják az első szupermodellnek.

Noha ezt a titulust megkapta már Janice Dickinson és Dorian Leigh is, Carangi érdemei vitathatatlanok. 1960. január 29-én született Philadelphiában, és meglehetősen viharos gyermekkort tudhatott magáénak. Akik ismerték, sanyarú ifjúságát okolták azért, hogy később lelkileg instabillá és drogfüggővé vált, míg rokonai manipulatív és telhetetlen embernek írták le, aki messze nem kapott annyi törődést anyjától, mint szeretett volna.

Biszexualitás és David Bowie

Tinédzserkorában megtalálta azt a figyelmet, amire mindig is vágyott. 13 évesen például virágot küldött a többi lánynak, akik aztán teljesen beleestek, függetlenül szexuális orientációjuktól. A főiskolán pedig elvakult rajongója lett David Bowie-nak, aki nemcsak a divat szempontjából, hanem a biszexualitást illetően is nagy hatást gyakorolt rá.

Ebben az időszakban egy szintén biszex barátnőjével sokat lógott Philadelphia melegbárjaiban, de sosem lett kifejezetten leszbikus, hiszen időről időre pasikkal is kavart.

Pályafutása üstökösszerűen ívelt felfelé. Miután szerepelt néhány újsághirdetésben, 17 évesen New Yorkba költözött, ahol pillanatok alatt felfigyeltek rá a híres divatfotósok.

1978-ra már elismert topmodellként tartotta számon a szakma - és ekkoriban szokott rá a kokainra, amit később heroinra cserélt. 1980-ra egyértelműen meglátszottak egyre inkább elhatalmasodó drogfüggőségének káros következményei.


Egy karib-szigeteki fotózáson például sírva tombolt, amiért nem találta a narkóját, volt, hogy rohamok törtek rá, máskor egyszerűen kisétált a stúdióból vagy elaludt a fotózás közben.

Látszottak a tűnyomok a fotóin

Gia Carangi megállíthatatlanul haladt végzete felé. A Vogue magazin 1980-as novemberi számában megjelent képeken állítólag például a retusálás után is jól látszottak a karján lévő tűnyomok, 1981-re pedig teljesen leépült fizikailag. Utolsó, 1982-es fotóját a Cosmpolitan borítóján csodálhatták meg rajongói, időközben ugyanis AIDS-es lett.

1986. november 18-án, 26 éves korában hunyt el a philadelphiai Hahnemann University Hospitalban. Anyja egészen az utolsó pillanatig halálos ágya mellett volt, és egyetlen látogatót sem engedett be hozzá.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Az HBO 1998-as életrajzi filmjében Angelina Jolie formálta meg, akinek alakítását Golden Globe-díjjal ismerték el.
Ezt is szeretjük