Egy legendát gyászol a zenész szakma! A 67 éves énekest legyőzte a rák
Leukémiás volt
George Duke éveken át Frank Zappa zenésztársa volt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Augusztus 5-én hajnalban meghalt George Duke, többszörös Grammy-díjas jazz-zongorista és -énekes, a szintetizátor és a fúziós jazz egyik úttörője - közölte szóvivője, Mike Wilpizeski.

A 67 éves sztárt, aki éveken át Frank Zappa zenésztársa volt, Los Angelesben érte a halál.

Egy legendát gyászol a szakma

George Duke 1946. január 12-én jött világra San Rafaelben, Kaliforniában. Négyéves korában kezdett el zongorázni, miután édesanyja elvitte őt Duke Ellington koncertjére. 1967-ben diplomázott a San Franciscó-i konzervatóriumban. 

A The Jean-Luc Ponty Experience with the George Duke Trio című lemezzel szerzett hírnevet magának: ezt tartják a fúziós jazz egyik első felvételének, amelyen a jazz a francia virtuóz Ponty elektromos hegedűjátékával párosul.

Jean-Luc Ponty King Kong című lemezének felvételén ismerkedett meg Frank Zappával, akihez először 1970-ben csatlakozott, majd 1973 és 1975 között állandó zenésztársa volt a Mothersben.

Frank Zappával olyan klasszikus lemezen játszott, mint a Chunga's Revenge, a 200 Motels, a Waka/Jawaka, a The Grand Wazoo és a One Size Fits All. 

Dolgozott együtt Miles Davisszel, Barry Manilow-val, Smokey Robinsonnal is. Eközben szólólemezeket adott ki, és producerként is dolgozott. Több mint 20-szor nyerte el a Grammy-díjat.

Legyőzte a rák

A kilencvenes években a The Muir Woods Suite című szólólemezével igencsak meglepte a jazzkritikusokat, akik már leírták. Azt a montreux-i jazzfesztiválon vették fel.

George Duke többször járt Magyarországon: először 1972-ben a legendás altszaxofonos, Cannonball Adderley zenekarával adott koncertet az Erkel Színházban, legutóbb 2010 augusztusában a Sziget Fesztivál jazz-színpadán lépett fel.

40 év házasság után 2012-ben vesztette el feleségét, Corine-t. Az asszony halála nagyon megviselte. Utolsó albuma idén júliusban jelent meg, Dreamweaver címmel.

Ezt is szeretjük