Freddie Mercuryt csúnyán feldühítette a népszerű gitáros: még a stúdióból is kivágta
A Queen és a Sex Pistols zenekar között puskaporos volt a levegő.

freddie-mercury-sid-vicious
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zenekarok közti egészséges versengés egy dolog, de gyűlölködni és kemény szavakkal dobálózni már egészen más lapra tartozik. Ezt a bizonyos határt lépte át Freddie Mercury és a Sex Pistols basszusgitárosa, Sid Vicious.

A Queen és a Sex Pistols a ’70-es évek legmenőbb bandái közé tartozott, bár nem egyforma stílusú zenét játszottak - előbbi a rock, utóbbi a punk rock stílusában alkotott - mégis beindult köztük a rivalizálás.

Freddie Mercury és a Sex Pistols vitája

Amikor Mercuryt 1977-ben arról kérdezték, fél-e attól, hogy a Queent esetleg letaszíthatják a trónról, ő csak legyintett. Úgy gondolta, hogy az olyan, akkor frissnek számító előadók, mint Rod Stewart vagy az ABBA csak arra ösztönözik őket, hogy még jobb albumokat dobjanak piacra.

A Sex Pistols zenésze azonban nem akart ilyen békés vizeken evezni. Miután a két együttes útjai keresztezték egymást a Nyugat-Londonban található Wessex Sound Studios nevű hangstúdióban, csak az alkalmat várta, hogy valamivel megbántsa pályatársát.

Az atrocitásról Peter Hince, a banda turnémenedzsere rántotta le a leplet a Queen Unseen: My Life with the Greatest Rock Band of the 20th Century című életrajzi könyvében. Elárulta, milyen odaszúrással indult el a gyűlölködés.

„Egy délután, amikor a banda épp a vezérlőteremben dolgozott, Sid Vicious besétált, és egyértelműen kötekedni akart. Megkérdezte Fredtől, hogy: na, sikerült már népszerűvé tenni a balettet? - ezzel egy korábbi interjújára célzott, és vérig sértette őt” - fogalmazott Hince, aki szerint Mercuryt sem kellett félteni.

freddie
Fotó: Getty Images Hungary

„Freden először nem látszódott, hogy megsértődött volna, odafordult felé, majd társalgási hangnemben így szólt: „Te vagy az a Stanley Ferocious vagy kicsoda, ugye?” Majd a gallérjánál fogva kipenderítette a stúdióból.”

Nem ez volt az egyetlen összeszólalkozás a két együttes között. A Queen: Complete Works című könyvben olvasható még egy bizarr eset. Állítólag a Sex Pistols másik tagja egyszer négykézlábra ereszkedett Mercury előtt, és obszcén szavakkal provokálta. 

Freddie Mercury szerelme így néz ki most

Freddie Mercury élete során egyetlen nőt szeretett tiszta szívéből, élete szerelmével, Mary Austinnal 1969-ben hozta össze a sors egy londoni butikban. Akkora nagy volt az összhang köztük, hogy még el is jegyezték egymást, de végül 1976-ban úgy döntöttek, jobb, ha szakítanak.

Ezt is szeretjük