Így néznek ki most a Dawson és a haverok sztárjai
Dawson, Joey, Jen és Pacey a kilencvenes évek kedvencei voltak, de vajon hogy festenek ma a színészek?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Barátság, szerelem, családi zűrök, a felnőtté válás bonyodalmai - minden kamasz életének központi kérdései. Számos tinisorozat feldolgozta már ezeket a témákat, közülük az egyik legnépszerűbb az 1998-as Dawson és a haverok volt.

Dawson - James Van Der Beek
Joey - Katie Holmes
Pacey - Joshua Jackson
Jen - Michelle Williams

A négy amerikai kisvárosi tinédzser életét középpontba állító szériát hazánkban 1999 szeptemberében kezdték sugározni, és pillanatok alatt hatalmas rajongótábora szerveződött. A fiatal szereplők persze azóta már felnőttek, és életútjuk igencsak különbözően alakult.

Dawson - James Van Der Beek

A jóképű amerikai színész 20 esztendős volt, amikor 1997-ben kiválasztották a 15 éves Dawson Leery szerepére. A forgatókönyv szerint az álmodozó kamaszt elbűvölte a filmek világa, híres rendező akart lenni. Dawsonhoz hasonlóan James életének is a film állt a középpontjában, már tizenéves kora óta színésznek készült. Emiatt maradt ki az egyetemről is, de döntését nem bánta meg, hiszen az 1998-ban rajtoló sorozat meghozta számára a világhírnevet. A People’s magazin beválasztotta a világ 50 legszebb embere közé, és olyan közönségsikerekben játszott, mint a Horrorra akadva vagy a Jay és Néma Bob visszavág.

A következő években azonban egyre kevesebb filmben szerepelt, és többnyire azokat is lehúzta a kritika - így például a 2002-es Roger Avary-drámát, A vonzás szabályait vagy a 2006-os Pestist. Ezután kisebb epizódszerepek következtek olyan sorozatokban, mint a Betty, a csúnya lány vagy a Gyilkos elmék. 2009-ben szerencsés fordulat állt be karrierjében, a San Diego Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színésznek járó díjat a Formosa Betrayed című politikai thrillerben nyújtott alakításáért. A színész áprilisban jelentette be, hogy második felesége, Kimberly Brook első gyermeküket várja.

Joey - Katie Holmes

A zűrös családból származó, vadóc lánynak Dawson volt a legjobb barátja. Joey Pottert a sorozat indulásakor 19 esztendős Katie Holmes keltette életre. Az ötgyerekes, hívő keresztény családból származó lány már korábban is próbálkozott színészettel, de ez a szerep hozta meg neki a világhírnevet. A magas, karcsú, bájos arcú Katie az amerikai álom megtestesítőjének tűnt, és generációja Audrey Hepburnjének nevezték. A sorozat után következtek a mozifilmek, mint a Bosszúból jeles, a Fülke vagy a Batman kezdődik, de egyik sem hozta meg a nagy áttörést. A csinos fiatal színésznőnek végül egész más módon sikerült bekerülnie a világsztárok elit klubjába.

A szüzességi fogadalmát bőszen hangoztató Katie a Dawson és a haverok forgatása alatt filmbeli partnerével, Joshua Jacksonnal randizott, majd az Amerikai pite sztárjával, Chris Kleinnel járt, aki 2003-ban el is jegyezte. 2005-ben mégis szakítottak, alig pár héttel a szakítás után pedig már a nála 16 évvel idősebb Tom Cruise oldalán mutatkozott. Váratlanul kibontakozó románcuk, gyors házasságkötésük, Katie áttérése a szcientológiára világszerte óriási sajtóvisszhangot váltott ki. Kislányuk, Suri 2006 április 18-án született.

Pacey - Joshua Jackson

Pacey Wittert, a környék önjelölt szívtipróját és Dawson cimboráját Joshua Jackson alakította. A színész visszaemlékezései szerint zűrös gyerek volt, utált tanulni, és az iskolából is kirúgták, a filmezésben azonban megtalálta, amit keresett. Ő is 19 éves volt, amikor beválogatták a sorozatba, ekkor már kisebb tévészerepeket tudott a háta mögött. A Dawson és a haverok után olyan filmekben játszott, mint az Americano vagy a Sarki fény, majd Európába költözött, és a színpadon is kipróbálta magát a londoni West Enden.

A viselkedési problémákkal küzdő színészt 2009 novemberében letartóztatták, mert egy hokimeccsen részegen összeverekedett az egyik biztonsági őrrel. Az esetet követően közmunkára és alkoholelvonóra küldték. A sármos botrányhős Katie-vel való szakítása után olyan bombázókat hódított meg, mint Brittany Daniel és Rosario Dawson. Jelenleg a Becstelen Brigantyk gyönyörű sztárjával, Diane Kruegerrel él együtt.

Jen - Michelle Williams

Jen Lindley-t, a zűrös életű szőke szépséget Michelle Williams keltette életre. Bár a főszereplők közül ő volt a legfiatalabb, az alig 18 éves Michelle ekkor már komoly színészi tapasztalatokkal rendelkezett. Tinédzserként olyan sorozatokban játszott, mint a Baywatch vagy a Lassie. Első filmszerepe A lény című horror volt Ben Kingsley oldalán. Hollywood 2005-ben figyelt fel a tehetséges színésznőre, akit Ang Lee Brokeback Mountain című filmjében nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjra is jelöltek.

A film férfi főszereplőjével, Heath Ledgerrel házaspárt alakítottak, és a két sztár az életben is egymásra talált. Eljegyezték egymást, 2005. október 28-án pedig megszületett kislányuk, Matilda. Bár már nem alkottak egy párt, Michelle-t mélyen megrázta Heath 2008 januárjában bekövetkezett tragikus halála, amit gyógyszer-túladagolás okozott. A bájos színésznőt legutóbb a Viharsziget című thrillerben láthattuk Leonardo DiCaprio oldalán.

Ezt is szeretjük