Mindenki ellenezte Erzsébet királynő házasságát - Ezért nem akarták Fülöphöz adni
Annak idején sokan nem nézték jó szemmel II. Erzsébet választását.

erzsébet és fülöp cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg legendásan hosszú házasságát sokan megirigyelhetnék, hiszen immár 72 éve, hogy egymás mellett vannak jóban, rosszban.

Az angolok királynője már 1939-ben, mind­össze 13 éve­sen biz­tos volt abban, hogy Fülöp lesz az a férfi, aki mel­lett le akarja élni az éle­tét, ám akkoriban - mint a királynő életrajzi könyvéből kiderült - nagyon sokan nem örültek frigyüknek az udvarban. 

Sokan ellenezték a házasságukat

Az első találkozásuk 1939-ben történt, amikor is VI. György családjával látogatást tett a dartmouth-i tengerészeti akadémián, melynek során Erzsébet brit királyné felkérte Fülöpöt, hogy lányai, Erzsébet és Margit hercegnők kísérője legyen. Erzsébet hercegnő beleszeretett a jóképű tengerésznövendékbe, de, mivel Fülöpöt messzire szólította a második világháború, levelezni kezdtek.

A jóképű herceg visszatérése után, 1946-ban megkérte szerelme kezét, de a bejelentéssel egy évet várni kellett, míg Erzsébet betöltötte a 21-et. 1947. november 20-án mondta ki a boldogító igent Fülöpnek a Westminster-apátságban, ám, hogy idáig eljussanak, Erzsébetnek sokat kellett győzködnie apját, aki nem nézte jó szemmel lánya választottját.

Fülöpöt túlságosan akaratosnak, szabadelvűnek, viccesnek és meglehetősen ingerlékenynek tartották, aki képes volt bárkire felemelni a hangját, míg az akkor még hercegnő inkább szerénységéről, visszafogottságáról volt ismert. De talán ez a különbözőség is a titka annak, hogy házasságuk több mint hét évtizede tart.

Erzsébet állítása szerint nem tartana ott ő és az ország, ha nem Fülöp lenne a férje. Azt mondja, egy-egy hivatalos esemény vagy szónoklat előtt - laza természetéből fakadóan - sikerül mindig mosolyt csalnia az arcára, és megnyugtatnia, bátorságot lehelnie belé. Fülöp pedig felismerte már az elején, hogy az ő feladata támogatni a királynőt mindenben, mégis teret hagyni egymásnak a kibontakozásra.

Katalin hercegné és Erzsébet királynő stílusa így hasonlít

Képes összeállításunkban megnézheted, hogy hasonlít Katalin hercegné stílusa a királynőéhez.

Ezt is szeretjük