89 éves korában elhunyt Eric Rohmer, a világhírű rendező
Eric Rohmer a francia új hullám jelentős alakja volt. Hétfőn, a reggeli órákban örökre távozott.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2010. január 11-én, hétfőn reggel 89 éves korában elhunyt Eric Rohmer, a legendás francia filmrendező. Halála okát egyelőre nem közölték, jelenleg mindössze annyit lehet tudni, hogy a múlt héten kórházba szállították.

Eric Rohmer 1920. április 4-én született Tulle városában. Eredetileg Maurice Henri Joseph Schérernek keresztelték. Későbbi művésznevét Erich von Stroheim színész-rendezőtől és Sax Rohmer írótól kölcsönözte, utóbbi a Fu-Manchu sorozat szerzőjeként lett híres.

Úttörő egyénisége volt a francia filmművészetnek

Rohmer a francia új hullám egyik leghíresebb rendezőjeként írta be magát a film történetébe. Ezt megelőzően a Cahiers du Cinéma filmes szaklap szerkesztőjeként dolgozott 1957 és 1963 között. Munkatársai olyan későbbi neves, ám akkor még karrierjük elején álló rendezők voltak, mint François Truffaut vagy Jean-Luc Godard.

Közel fél évszázados pályafutása során számos művészfilmet forgatott, nemzetközi hírnévre pedig a hatvanas évek végén tett szert, amikor az Éjszakám Maudnál című alkotását a legjobb külföldi film és a legjobb forgatókönyv Oscar-díjára jelölték.

Díjak és jelölések tucatjai

Munkásságát számos rangos díjjal és jelöléssel ismerték el az évek során: az 1970-es Claire térdéért megkapta a San Sebastian Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Kagylót, míg Cannes-ban az O. márkiné című művét a zsűri nagydíjával tüntették ki. Utolsó filmje, az Astrée és Céladon szerelmei pedig 2007-ben esélyes volt a velencei filmfesztivál fődíjára, az Arany Oroszlánra.

Eric Rohmer utóbbi filmjének díszbemutatója után jelentette be, hogy visszavonul. Nekrológjában a Daily Telegraph azt írta, ő volt a francia új hullám legerőteljesebb rendezője.

Jack Lang egykori francia kultuszminiszter pedig úgy hivatkozott rá, mint a francia filmművészet egyik mesterére.

Ezt is szeretjük