Otthonában érte a halál! Szívrohamban elhunyt a sokak által kedvelt zenész
Eddie Marshall neve nem ismeretlen a jazz világában, a virtuóz dobos régóta szívproblémával küzdött.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szeptember 7-én, életének 73. évében váratlanul elhunyt a sokak által ismert és szeretett jazzdobos, Eddie Marshall.

A jazz világának egyik kiemelkedő alakja egész életét a zenélésnek szentelte, az idős művész otthonában kapott szívrohamot.

Gyerekként kezdte a zenélést

Eddie Marshall zenészcsaládba született, 1938 április 13-án, a Massachusetts állambeli Springfield városában. Fivéreivel együtt a zene bűvöletében nőtt fel, már kicsiként játszott apja swingzenekarában, míg később, középiskolás évei alatt a rhythm & blues világában merült el.

A tehetséges fiú 1956-ban New Yorkba költözött, hogy Max Roach és Art Blakey irányítása alatt fejlessze magát, és kitanulja a különféle ütős hangszerek csínját-bínját. Később már Charlie Mariano kvartettjében játszott, miután két évig szolgált katonaként az amerikai hadseregben.

A hatvanas években Toshiko Akiyoshival játszott együtt, de Mike Nock mellett is dobolt a The Dom nevű New York-i jazzklubban. Később Stan Getz-cel és Sam Riversszel is zenélt, majd a kor ünnepelt énekesnőjéhez, Dionne Warwickhoz csatlakozott, zenekarával végigturnézta az Államokat.

Sokféle formációban kipróbálta magát

Marshall 1967-ben csatlakozott a The Fourth Way nevű, fúziós jazzt játszó bandához, ahol olyan jazz-zenészekkel játszott együtt, mint Nock, Michael White vagy Ron McClure.

A felkapott bandával a hetvenes években végigjárta San Francisco és környéke összes nagyobb klubját és szórakozóhelyét, a virtuóz dobosnak alkalma volt Jon Hendricksszel és a Pointer Sistersszel is játszani. A hetvenes évek végén Marshall az Almanac elnevezésű formációhoz csatlakozott, 1984-ben a Bebop & Beyond tagja lett.

A dobvirtuóz az évek során két szólóalbumot adott ki, és több jazz-zenész - Archie Sheep, Art Pepper és Bobby Hutcherson - lemezén is közreműködött.

A tehetséges dobos 1984-ben került először kórházba szívproblémái miatt, akkor egy operáción is átesett. A műtét után már ritkábban játszott, de sokat tanított, főként San Franciscóban. Az idős zenészt végül a szíve vitte el, otthonában kapott szívrohamot, Eddie Marshall szeptember 7-én hunyt el, 73 évet élt.

Ezt is szeretjük