Így néz ki most Donna Summer, a diszkó királynője

Az eredetileg gospel-énekesnek készülő sztár végül a diszkó-korszak egyik meghatározó egyéniségévé vált.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A retró térhódításával már egy ideje ismét mindennap sugározzák a rádióban a jó kis hetvenes-nyolcvanas évekbeli slágereket, mint a What a Feeling, az It’s Raining Men vagy éppen az I Feel Love. Ezen utóbbi előadója Donna Summer, aki a gospeltől jutott el a diszkóig, és lemezeit eddig 130 millió példányban vásárolták meg szerte a világon.


Az 1948-as születésű LaDonna Adrian Gaines, keresztény neveltetésű lévén, eleinte a templomi kórusban énekelt, majd musicalekben igyekezett megmutatni tehetségét. Mivel nem sikerült bejutnia a Broadway-en akkor induló Hair előadásba, Európai turnéra indult. Így került Németországba, ahol több társulattal is fellépett, olyan zenés darabok szereplőjeként, mint a Godspell és a Show Boat.

Orgazmus élő adásban

Szólókarrierjét egy 1971-ben kiadott lemezzel indította el, ám az album nem aratott nagy sikert, így háttérénekesként kereste a kenyérrevalót. Egyik ilyen munkája kapcsán figyelt fel rá egy producerpáros, Giorgio Moroder és Pete Bellotte.

Az ő segítségükkel végül Hollandiában került kiadásra 1974-ben a Lady Of the Night album, mellyel egycsapásra az ottani slágerlista második helyére küzdötte fel magát az akkor 26 éves sztár.

A nemzetközi hírnév alig egy évet váratott magára – 1975-ben került ugyanis a polcokra az orgazmusszerű hangokkal kísért diszkósláger, a Love to Love You Baby.

Bár állítólag eleinte vonakodott hörögni és nyögni a dal felvétele közben, végül, Marilyn Monroe-nak képzelve magát sikerült végigélvezkednie a nótát, és ezzel a prűd Egyesült Államokban szinte eksztatikus állapotba kergette a rajongókat.

A pikáns szerzemény meg is lódította rendesen az énekesnő karrierjét, aki nem sokkal később az I Feel Love című nótával ismét a slágerlisták elejére röpült. Azonban a sikernek voltak árnyoldalai is: Summer egy idő után úgy érezte, nincs irányítása a saját élete felett, depressziós lett és álmatlanságban szenvedett. Végül szakított a diszkóval és újra a vallás felé fordult.

Azóta azért kiadott még néhány albumot, a legutóbbit, a Crayons címűt 2008-ban, de ez nem jutott a Billboard lista 17. helyénél feljebb. Mindenesetre, slágereit rengeteg előadó feldolgozta már, Madonnától Britney Spears-ig, így nem véletlenül sorolják Summert a diszkókorszak királynői közé.

A ma már hatvanéves, Grammy-díjas sztár egyébként kétszer volt házas: 1972-ben ment hozzá Helmut Sommer osztrák színészhez – a Sommert angolosította Summerre -, tőle van Mimi nevű kislánya. 1980 óta él együtt Bruce Sudano amerikai zenésszel, két lányuk, Brooklyn és Amanda született az idők során.

Ezt is szeretjük