Rákban elhunyt a világhírű Oscar-díjas filmes, John Daly
Nevéhez fűződik többek között a Terminátor, a Szakasz és az Utolsó császár.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

John Daly Londonban látta meg a napvilágot 71 évvel ezelőtt. 1967-ben lett része a szórakoztatóiparnak, amikor is David Hemmings egykori brit színésszel megalapították a Hemsdale nevű produkciós irodát.


Eredeti céljuk az volt, hogy zenei tehetségeket kutassanak fel és futtassanak be, többek között ők menedzselték a Yes és a Black Sabbath formációkat, illetve ők állították színpadra a Grease musicalt is, Richard Gere-rel a főszerepben.

Daly azonban nem akart leragadni a zenénél, ezért hamarosan átnyergelt a filmiparra, és a nyolcvanas években már ismert név volt mozis berkekben.

Több, mint száz filmes produkciót karolt fel az évek során, melyek közül többek alkotójának sikerült végül a legrangosabb elismerést, az Akadémia díját is bezsebelnie.

Díjak özöne

Összesen 21 jelölés, és ebből 13 Oscar, de ezenfelül egyéb díjak  - például Golden Globe, Arany Medve – is köthetők hozzá.

Olyan legendás mozik, mint a Terminátor – a halálosztó, A szakasz című háborús film és Az utolsó császár végső soron neki köszönhetik, hogy elkészülhettek.

A producer remek rendezőkkel és híres színészekkel dolgozott együtt – Oliver Stone, Robert Altman, Bernardo Bertolucci, Denzel Washington, Keanu Reeves és Julia Roberts egyaránt részei az illusztris neveket felsorakoztató listának.

Bár 2003 óta a Film and Music Entertainment mozivállalat igazgatója volt, idén májusban betegsége miatt kivonta magát kötelezettségei alól, de haláláig a bizottság tagja maradt.A rák, mellyel már régóta küzdött, 2008. október 31-én győzte le végleg szervezetét – azon az éjszaka örök álomra szenderült a Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Center-ben.
Ezt is szeretjük