Gyász! Agytumorban elhunyt Collin Wilcox
Collin Wilcox színésznő olyan nagysikerű alkotásokban szerepelt, mint a Ne bántsátok a feketerigót! és a Columbo.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2009. október 14-én, életének 74. életévében elhunyt Collin Wilcox Paxton színésznő, akit a nézők leginkább az 1962-es Ne bántsátok a feketerigót! című, nyolc Oscarra jelölt filmdrámából ismerhetnek. 


Az idős színésznő agytumorban szenvedett, végül otthonában, az észak-karolinai Highlandsben győzte le a betegség szervezetét.

Az 1935-ös születésű Collin Wilcox a híres Lee Strasberg-féle színészképző stúdió növendékeként sajátította el a szakma fortélyait, majd 1958-tól a Broadway színpadán bizonyította a közönségnek rátermettségét. Mindemellett már az ötvenes évek elejétől igyekezett megvetni lábát a film világában is.

Család a karrier helyett

Néhány kisebb sorozatbéli felbukkanás után került a fajgyűlölet témáját boncolgató Ne bántsátok a feketerigót! stábjába. Szerepe szerint ő volt az a fehér lány, bizonyos Mayella Violet Ewell, aki egy fekete férfit gyanúsított megerőszakolásával.

Bár Wilcox tulajdonképpen nem sokat szerepelt a vásznon, az a rész, amikor a vádlott ügyvédje, a Gregory Peck által briliáns módon alakított Atticus Finch keresztkérdésekkel bombázza, méltán vonult be a filmtörténet legemlékezetesebb jelenetei közé.

Az egyéb díjak mellett nyolc Oscarra – ebből hármat vihettek haza az alkotók – jelölt alkotás sikere után a színésznő népszerű sorozatsztár lett. A kor számos szériájában felbukkant egy-két epizód erejéig, az Alkonyzónától A szökevényen és a Columbón át a San Francisco utcáinig. Ezenfelül néhány kasszasiker moziban is látható volt, mint a Cápa 2 vagy A 22-es csapdája.

Színészi karrierjének édesanyja betegsége vetett véget – a nyolcvanas évek elején visszaköltözött Highlandsbe, hogy állandóan mellette lehessen. Ezután csak alkalmanként vállalt el egy-egy szerepet, többnyire a harmadik férjével, Scott Paxtonnal alapított Highlands Studios for the Arts tanodában oktatta művészetre a fiatalokat. Tanítványaival létrehozták az Instant Theater Company-t is. Utoljára 2003-ban találkozhattak vele rajongói A sors keze című drámában. Collin Wilcoxot férjén kívül három gyermeke és három unokája gyászolja.
Ezt is szeretjük