"Nem azért húzok szexi ruhát, hogy azt hidd, megdughatsz" - A színésznő beszéde után állva tapsoltak
Cate Blanchett egy díjkiosztón szólalt fel a szexuális zaklatás ellen.

cate-blanchett-szexualis-zaklatas-beszed-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az InStyle-gálán Cate Blanchett megkapta az Év stílusikonjának járó díjat, azonban a színpadra lépve a többszörös Oscar-nyertes színésznő olyan beszédet mondott, ami jóval fontosabb témát járt körül, mint a divat.

Több száz színésznő érintett a zaklatási ügyben

A Harvey Weinstein-ügy kapcsán eleinte rengeteg színésznő szégyenkezve vallott a saját zaklatása történetéről, később pedig már egyre több híresség osztotta meg tapasztalatait az ügyben. Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Reese Witherspoon, Kate Beckinsale, Rose McGowan, Mira Sorvino, Heather Graham, Rosanna Arquette, Lena Headey és Cara Delevingne is bevallották, hogy fiatalabb korukban ők is áldozataivá váltak olyan, a filmiparban köztiszteletben álló férfiaknak, akiket akkoriban nem tudtak megvádolni. Ugyanis a pályájuk kezdetén egy ilyen botrány kirobbanása nem csak a karrierjükbe került volna, hanem szinte biztosra vehették a teljes megaláztatást, lejáratást és pályakizárást - majd végül az ügyet egyébként is eltussolták volna - köszönhetően a producerek és rendezők hatalmának.

Cate Blanchett sem hagyta szó nélkül

Cate Blanchettet is mélyen felháborította, hogy a döntéshozó és rendkívüli tekintéllyel bíró férfiak miket engedhettek meg maguknak csak azért, mert hatalmi pozícióba kerültek - az InStyle-gálán pedig hangot is adott karakán véleményének:

- Úgy gondolom, az igazi stílusikonok azok a nők, akik nem félnek kifejezni magukat a ruháikon keresztül. Nem kérnek bocsánatot azért, ahogy öltöznek, hiszen ők így érzik jól magukat, ezáltal teljesednek ki. Ez az egész a szabadságról szól: viseld azt, amit akarsz, és úgy, ahogy te akarod.

Nem azért húzok szexi ruhát, hogy azt hidd, megdughatsz. A színésznők olyan beszólásokat kapnak a vörös szőnyeges ruháik miatt - más nőktől is -, hogy az valami elképesztő. Hölgyeim! Viseljetek, amit akartok. Tépjétek le a ruhátok, ha úgy tetszik, ha ettől érzitek magatokat különlegesnek. Szerintem mind egyediek és különlegesek vagytok - nyilatkozta a gálán, amit természetesen vastapssal díjazott a közönség. Cindy Crawford, Selena Gomez, Zendaya és Brie Larson felállva tapsoltak, és megköszönték a színésznőnek, hogy valaki végre kimondta, amit sokan gondolnak.

Egyre népszerűbb a #metoo kampány

A sztárok vallomásai az átlagos nőket is megihlették, és egyik napról a másikra, robbanásszerűen elindult a #metoo kampány - végre számtalan nőt arra bátorítva, hogy megosszák eddig szégyellt, akár régóta rejtegetett történeteiket a közösségi oldalakon. Néhány nappal később a férfiak is csatlakoztak a kezdeményezéshez, hiszen a szexuális zaklatók nem válogatnak: nemtől, kortól, bőrszíntől függetlenül szedik áldozataikat.

Nincsenek megkötések: az áldozatok elmesélhetik főnökük ártatlannak mondott fenékmarkolászását egy céges bulin, tanáruk szexuális töltetű simogatását, kamaszkori traumáikat, ahol a perverz nagybácsijuk mutogatni kezdte magát nekik, vagy kifejthetik, mi történt velük, miután megerőszakolta őket egy vadidegen - vagy épp a szeretettnek hitt - férfi.

Szerzői szubjektív

Még a saját, privát közösségi oldalaimon is ijesztően sok történetet látok felbukkanni olyan ismerőseimtől, akik ez idáig mélyen hallgattak arról, hogy mik történtek velük. Sokan annyira szégyellték magukat, hogy még a saját családjuk vagy legközelebbi barátaik előtt is titkolták a dolgot - pedig a döntő többségük a zaklatóját is ismerte.

Fontos, hogy beszéljünk erről. Fontos, hogy érezzük: nem vagyunk egyedül az érzéseinkkel, a problémánkkal. Fontos, hogy ne érezzük úgy, hogy mi vagyunk a hibásak. Nem kell szégyellnünk. Nem kell félnünk. És az is fontos, hogy tudjuk, soha, soha, de soha nem kötelezhetnek bármi olyanra, amit nincs kedvünk megtenni. Még akkor is, ha párkapcsolatban élünk, jogunk van nemet mondani.

Ezt is szeretjük