Botrány! Obszcén fotón a meztelen Brooke Shields

Bár a színésznő többször is megszabadult ruháitól egy film vagy fotózás kedvéért, a szóban forgó kép kiverte a biztosítékot.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár sztároknál megszokott, hogy akár jótékony céllal, akár csak figyelemfelkeltésből megszabadulnak ruháiktól, a szóban forgó fotográfia más kategóriába tartozik. Brooke Shields, a Kék lagúna egykori sztárja ugyanis gyerekként látható rajta - mindennemű ruha nélkül!

12 évesen már levetkőzött a Pretty Baby prostijának szerepében, de felnőttként is többször megvált ruháitól

Az 1983-ban készült Richard Prince-fotó meglehetősen felkavaró egy egészséges lelkületű felnőtt számára, hiszen a képen - melyet szándékosan nem mellékelünk - látható tízéves Shields meztelenül, beolajozott testtel és kisminkelve csücsül egy fürdőkádban. Mindez pedig nem holmi beteges weboldalon, hanem a londoni Tate galériában tekinthető meg október elsejétől.

Botrányos kiállítás

A gyerekvédő szervezetek által - nem véletlenül - obszcénnak titulált kép a Pop Life: Art in a Material World című kiállítás részét képezi, ám botrányos jellege miatt elválasztották a többi kiállítási anyagtól.

Csak egy külön teremben lehet pillantást vetni rá, melynek ajtaján tábla figyelmezteti a gyanútlan múzeumlátogatót a kép kihívó mivoltára.Ez az első alkalom, hogy a New York-i fotós által Spiritual Americának keresztelt alkotást közszemlére tették Nagy-Britanniában, de a tengerentúlon már bemutatták.Mindenesetre a Tate ügyvédekkel is konzultált, nehogy valamiféle jogi akadályba ütközzenek a kiállítás kapcsán.

Természetesen sokan támadják a galériát, amiért az ily módon tulajdonképpen támogatja a gyermekpornográfiát. Szerintük a figyelmeztető táblával csak azt érik el, hogy a pedofilok egyenesen azt a bizonyos termet kezdik el keresni.

Pornó vagy sem?

- Brooke Shields tízéves volt, amikor a kép készült, és valószínűleg nem világosították fel kellőképpen, miként is lehet majd felhasználni a fotót. Szerintünk ez már súrolja a gyermekpornó határát, és semmiképpen sem sorolandó a művészet kategóriába. Ha a Tate egy meztelen kislány képével akarja becsábítani az embereket a kiállítására, akkor ezzel egyszersmind kizsákmányolja azt a gyermeket. Ezt nagyon felzaklatónak tartom, és üzenem, hogy szégyelljék magukat - nyilatkozta Michele Elliott, a Kidscape szervezet alapítója.

A londoni rendőrség is tisztában van a kiállítás természetével, és azzal nyugtatják a háborgókat, hogy minden panaszt ki fognak vizsgálni. Érdekesség, hogy a Spiritual America lényegében egy fotó fotója: az eredetit Garry Gross készítette 1975-ben, a sztár édesanyjának hozzájárulásával, aki mindenképpen filmcsillagot akart faragni lányából.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A ma már 44 éves színésznő 1981-ben próbálta ugyan megszerezni a negatívot, de sikertelenül. A bíróság végül kimondta, hogy Shields egy szerződés szerencsétlen áldozata, amibe két felnőtt hajszolta bele.

Ezt is szeretjük