Gyászol a filmvilág! Elhunyt Barry Letts, népszerű sorozatsztár
Barry Letts nevét mindazok ismerték, akik imádják a BBC klasszikus kult-sci-fijét, a Ki vagy, doki?-t.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2009. október 9-én, életének 84. életévében elhunyt Barry Letts brit színész-rendező, aki egyebek közt a kultikussá vált Ki vagy, doki? sorozat produceri munkálatait látta el, és több epizódot ő is rendezett. Az idős sztár fiai, Dominic és Crispin Letts ugyancsak színészek.


Az 1925-ben született Letts, miután leszerelt a Brit Királyi Légierőtől, színészként helyezkedett el. Terence Fisher rendező 1948-ban rábízta a To the Public Danger főszerepét, mely a veszélyes vezetésre hívta fel a figyelmet. 

Néhány évvel később már a televíziónál próbálkozott, ahol több sorozatbéli felbukkanás - A bosszúállók, Maigret felügyelő - után egy produkció kapcsán megismerkedett Patrick Troughtonnal.

Filmezett és könyvet írt

Végül ennek a barátságnak - no és persze frissen megszerzett rendezői végzettségének - köszönhette, hogy bekerült az 1963-ban indult Doctor Who, azaz a Ki vagy, doki? sorozat stábjába.

1967-ben ugyanis rábízták a széria hat összefüggő epizódjának, a The Enemy of the Worldnek a rendezését. Letts különösen nehéz feladat elé nézett, hiszen ezekben a részekben a főszereplő kettős szereposztásban volt látható.

A Dokin kívül ugyanis Troughton játszotta Salamanadert, a gonosz mexikói diktárort - ráadásul úgy, hogy olykor együtt mutatta őket a kamera, aminek megvalósítása a hatvanas években egyáltalán nem volt rutinfeladat. Mindenesetre Lettsnek sikerült a majdnem lehetetlen, így egészen a nyolcvanas évekig a dokicsapatban maradt mint rendező, majd mint producer.

Mindemellett nemcsak a sci-fiben tevékenykedett, hanem a BBC számos adaptált sorozatánál is ellátta a produceri teendőket, Arthur Conan Doyle: A sátán kutyájától Dickens: Szép reményekjén át Jane Austen: Értelem és érzelemjéig. A Timothy Dalton és Zelah Clarke főszereplésével készült Jane Eyre-t pedig jelölték a BAFTA-ra is.A kilencvenes években a népszerű brit szappanopera, az EastEnders néhány epizódjának rendezőjeként mutatkozott meg, de tanította is a mesterséget a BBC Elstree Studios falai között. Ezenfelül pedig kommentárokat és interjúkat gyűjtött a Ki vagy, doki? DVD-kiadásaihoz. Idén novemberre tervezte megjelentetni életrajzi kötetét Who and Me címmel, ám könyvének polcokra kerülését sajnos már nem érhette meg.
Ezt is szeretjük