Alzheimer-kóros volt! 79 évesen elhunyt a közismert színésznő

Annie Girardot olyan filmekben szerepelt, mint a Rocco és fivérei vagy A zongoratanárnő.

2011. február 28-án, 79 éves korában, egy párizsi kórházban elhunyt Annie Girardot világhírű francia színésznő.

Annie Girardot 1931. október 25-én született Párizsban, színészi pályafutását 1954-ben kezdte, első filmszerepét pedig egy évvel később kapta a Tizenhárman az asztalnál című alkotásban.

Megerőszakolta, majd feleségül vette

Több mint fél évszázados pályafutása során rengeteg mozi- és tévéfilmben szerepelt, amelyek közül az egyik legemlékezetesebb Luchino Visconti 1960-ban forgatott, ma már klasszikusként számon tartott Rocco és fivérei című drámája.

A mintegy háromórás filmben Girardot keltette életre a prostituált Nadia karakterét, akit megerőszakolt filmbeli partnere, Renato Salvatori, kapcsolatuk pedig a forgatás után sem szakadt meg.

Az 1988-ban elhunyt francia színész két évvel később, 1962-ben vette feleségül Girardot-ot, majd megszületett lányuk, Giulia. Miután kapcsolatuk megromlott, szétköltöztek, de sosem váltak el.

Vígjátékokban és drámákban is helytállt

Karrierje a hatvanas években kezdett igazán felfelé ívelni, olyan sikeres filmekben tűnt fel, mint az Élni az életért vagy a Dillinger halott, tehetségét fajsúlyos drámákban és könnyed vígjátékokban egyaránt bizonyította.

Az ezredforduló után Michael Hanekétől kapta élete egyik utolsó nagy szerepét a 2001-es A zongoratanárnő című drámában, amiben ő testesítette meg Isabelle Huppert zsarnok édesanyját, de szerepelt Haneke A rejtély című munkájában is.

A Paris Match bulvárlap 2006 szeptemberében adta hírül, miszerint Annie Girardot Alzheimer-kórban szenved - betegsége miatt a legendás színésznő utoljára 2007-ben állt a kamerák elé.

Munkásságát számos rangos díjjal ismerték el: háromszor vehette át a César-díjat, 1960-ban jelölték BAFTA-díjra, 1965-ben pedig megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat a Velencei Filmfesztiválon.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük