Két év alatt legyőzte a rák a gitáros Andy Hummelt
Andy Hummel, a Big Star rockegyüttes alapító tagja és basszusgitárosa hosszan tartó betegség után hétfőn hunyt el.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2010. július 19-én, hétfőn, 59 éves korában elhunyt Andy Hummel. A Big Star nevű amerikai rockegyüttes basszusgitárosa két éve küzdött a rákkal, halálát pedig Jason Elzy, a Rhino Records szóvivője erősítette meg az MTV-nek.

A bal oldalon Andy Hummel

Andy Hummel Alex Chilton énekessel, Jody Stephens dobossal és Chris Bell gitárossal együtt 1971-ben alapította meg a Big Star nevű együttest, melynek stílusára a brit invázió - köztük a Beatles és a Kinks - nyomta rá leginkább bélyegét.

Három év után feloszlottak

Első lemezük 1972-ben jelent meg #1st Record címmel, de a visszafogott terjesztés útjába állt annak, hogy az album anyagilag sikeres legyen. Hasonlóan járt második lemezük is, a Radio City, majd miután a harmadik albumukat a Columbia Records túl progresszívnek ítélte meg, és visszautasította, a banda három év működés után feloszlott.

Harmadik lemezük végül 1978-ban jelent csak meg Third/Sisters Lovers címmel, nem sokkal ezután pedig autóbalesetben életét vesztette Chris Bell gitáros.

Az R.E.M.-re is nagy hatást gyakoroltak

Rövid működésük ellenére jelentőségük vitathatatlan, hiszen zenéjükkel előrevetítették a nyolcvanas-kilencvenes évek alternatív rockzenéjét. Nem véletlen, hogy többek között az R.E.M. is őket nevezte meg azon zenekarok közül, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolták rájuk.

Chilton és Stephens 1993-ban újra összehozta a Big Start, kiegészülve két másik zenésszel, amiben Hummel már nem vett részt.

Alex Chilton 2010 márciusában hunyt el szívrohamban, Hummel halálával pedig Jody Stephens maradt az utolsó a Big Star alapító tagjai közül.

Ezt is szeretjük