Ilyen volt, ilyen lett: Amy Winehouse
Az öt Grammy-díjjal jutalmazott énekesnő az elmúlt években ronccsá züllött, ahelyett, hogy elkészítette volna harmadik lemezét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amy Winehouse 1983. szeptember 14-én született Londonban. Édesapja Mitchell Winehouse taxisofőr, édesanyja Janis gyógyszerész, testvére pedig Alex. Mivel egész családja imádta a jazzt, már kisgyermekként a zene szeretete vette körül, édesapja pedig gyakran énekelt a kis Amynek Frank Sinatra- dalokat, aki ennek hatására maga is nagyon korán énekelni kezdett.


9 éves korában nagymamája azt javasolta, hogy tanuljon a Susi Earnshaw Theatre School-ban, egy évvel később pedig barátnőjével, Juliette Ashby-val egy rövid életű rapegyüttest alapított, amely a Sweet 'n' Sour nevet kapta.

Az Earnshaw-ban végül négy évig tanult énekelni, ezek után pedig a Sylvia Young Theatre School tanulója lett, ahonnan végül 14 éves korában kirúgták, amiért nem tudott érvényesülni, illetve mert piercinget rakatott az orrába.

A csúcson: ötszörös platinalemez és hat Grammy-jelölés

Először bátyja gitárjával ismerkedett meg, az első saját példányt pedig 13 éves korában kapta meg. 14 évesen már saját dalokat írt, demófelvételeit pedig akkori barátja, a soul énekes Tyler James küldte el egy tehetségkutató ügynöknek. Ennek a szalagnak köszönhette, hogy később szerződést kötött vele az Universal.

Első saját albuma Frank címmel 2003-ban jelent meg, amely többnyire pozitív kritikákat kapott, rövid idő elteltével pedig platinalemez lett belőle. A lemez megjelenése után azt nyilatkozta, hogy csak 80%-ban elégedett vele, mivel a stúdió nyomására olyan dalokat is rá kellett tennie a korongra, amelyeket kifejezetten utált.

2006-os második albuma, a Back To Black megjelenése után figyeltek fel rá igazán, mert az új lemez hatalmas sikert aratott világszerte. Angliában például ötszörös platinalemez, és 2007 legtöbb példányban eladott albuma lett. 2007-ben hat kategóriában jelölték Grammy-re, amiből ötöt meg is kapott.


Winehouse 2007 májusában kötött házasságot Blake Fielder-Civillel, akit később saját elmondása szerint gyakran megvert, ha sokat ivott. 2009 januárjában azonban John Bowmannel csalta meg férjét egy vakáció során, ami miatt Fielder-Civil azonnal megkezdte a válópert.

A mélypont: crack, bulik, leépülés

Amy Winehouse az elmúlt években a bulvársajtó egyik leghírhedtebb figurája lett, köszönhetően súlyos drog- és alkoholfüggőségének, melyek legkeményebb pillanatait a lesifotósok szinte kivétel nélkül megörökítették. Az étkezési zavarban és a depresszióban szenvedő, illetve önmagát rendszeresen megsebző sztár több tucatnyi botránnyal sokkolta a világot, köztük is a hedonista életvitel, a kábítószerek és az alkohol mértéktelen fogyasztása volt a legdurvább.


Ennek eredményeképpen egészségi állapota is jelentősen leromlott, nem beszélve arról, hogy többször le is tartóztatták. Bűnlajstromában illegális kábítószerek birtoklásán át a bíróság félrevezetésén keresztül a testi bántalmazásig sok mindent megtalálhatunk.

Amy Winehouse lemezei mintegy 15 millió példányban fogytak el világszerte, ma pedig az egyik legismertebb brit énekesnőnek számít, aki frizurájával és sminkjével trendet teremtett. Féktelen életmódja és függőségei miatt azonban egyre többen aggódnak az életéért, harmadik stúdiólemezéről pedig a mai napig nem érkezett semmi hír.
Ezt is szeretjük