Alfred Hitchcockot kikosarazta Melanie Griffith színésznő anyja: ilyen bizarr módon vágott vissza ezután a rendező

Az unoka, Dakota Johnson elevenítette fel a bizarr történetet.

alfred-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Melanie Griffith anyukája, Dakota Johnson nagymamája, a szépséges Tippi Hedren sikeres modell volt, amikor a híres rendező, Alfred Hitchcock 1961-ben megpillantotta egy tévéreklámban. 

A filmes a megszállottjává vált, elhatározta, színésznőt csinál belőle. Tippi Hedren így kaphatta meg 1963-ban a Madarak, 1964-ben pedig a Marnie főszerepét. 

Alfred Hitchcock visszavágott Melanie Griffith anyjának

Amikor a színésznő megérkezett Alfred Hitchcock stúdiójába, még semmilyen tapasztalata nem volt. A rendező ezért egy intenzív, két napig tartó, 25 ezer dollárt felemésztő próbafelvételre kötelezte. Az akkor 31 éves nő minden kérést igyekezett teljesíteni, engedelmessége és eleganciája pedig szabályosan megbabonázta a filmest. 

Alfred Hitchcock és Tippi Hedren a Madarak forgatásán.
Alfred Hitchcock és Tippi Hedren a Madarak forgatásán.
Fotó: Universal Studios / Getty Images Hungary

Hitchcock azt állította, egyáltalán nem érdekli Tippi Hedren külseje a magánéletben, csak az a fontos neki, a képernyőn és a mozivásznon hogy fest. Ennek azonban ellentmondott, hogy hamarosan megparancsolta a kosztümösének, tervezzen a nőnek egyedi ruhákat, ezután csak ezeket hordhatta az utcán. Azt is megmondta neki, milyen ételeket egyen, és milyen borokat illik innia. 

Míg a sajtóban az egekig magasztalta, a forgatásokon szabályosan kínozta a rendező a színésznőt, aki a Madarak idején többször összeomlott. Ha mindez nem lett volna elég, olyan szerződést íratott alá a naiv színésznővel, amit szinte lehetetlen volt felbontani, ezzel zsarolta, mindenáron birtokolni akarta őt. Még az arcátlan szexuális ajánlatoktól sem riadt vissza.

- Bámult rám, majd a világ legtermészetesebb módján azt mondta, mostantól azt várja el, hogy szexuálisan elérhetővé tegyem magam a számára bármikor, bárhogyan, amikor ő akarja - emlékezett vissza Tippi Hedren egy 2018-as interjúban. 

Lánya, Melanie Griffith ezekben az években volt kislány, Alfred Hitchcock szigorú szabályai miatt azonban a forgatások ideje alatt alig láthatta a saját anyját. A rendező ráadásul attól sem riadt vissza, hogy a gyermeken keresztül álljon bosszút Tippin. 

Egy karácsony alkalmával képes volt küldeni neki ajándékba egy Tippi Hedrent mintázó babát egy aprócska koporsóban. 

Tippi Hedren (középen) 2003-ban lányával, Melanie Griffithszel és unokáival, Dakota Johnsonnal és Stella Banderasszal.
Tippi Hedren (középen) 2003-ban lányával, Melanie Griffithszel és unokáival, Dakota Johnsonnal és Stella Banderasszal.
Fotó: Frank Trapper / Getty Images Hungary

- Riasztó és sötét, nagyon-nagyon szomorú dolog volt ez annak a kicsi lánynak. Nagyon ijesztő. Ami a nagymamámmal történt, szörnyűséges, hiszen Hitchcock egy zsarnok volt. Tehetséges volt és termékeny, a művészet szempontjából fontos, de az erő méreg lehet más embereknek - mesélt a borzalmas ajándékról a Vanity Fairnek egy 2022-es interjúban a 32 éves Dakota Johnson. 

A ma már 92 éves Tippi Hedren végül szembeszállt Alfred Hitchcockkal, aki dühében még két évig nem engedte menekülni, ám filmszerepet sem adott neki. A rendező 1980-ban, nyolcvanévesen hunyt el. 

Grace Kelly unokája

Grace Kelly örökségét 11 unokája viszi tovább, legidősebb lánya, Karolina négy gyermeket szült, fia, II. Albert szintén négy gyereket vállalt, legkisebb lánya, Stephanie három csemetének adott életet. Utóbbinak az első házasságából lett egy fia, Louis, és egy lánya, Pauline. 1998 júliusában egy kislánynak adott életet, akit Camille-nak keresztelt el, ám a pici apjának nevét nem tüntette fel a születési anyakönyvi kivonatban.

Cover-fotó: Getty Imges/Bettmann

Ezt is szeretjük