Bemutatták a Tháliában a világ leghíresebb krimijét (x)
Március óta vártuk a premiert, de végre színpadra került az Agatha Christie regényéből készült darab, a Gyilkosság az Orient Expresszen.

thália színház
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon egyedülálló színházi technikával, fantasztikus látványvilággal mutatták be szeptember 5-én a Gyilkosság az Orient Expresszen című darabot a Thália Színházban. A hihetetlenül komplex előadás után a darab két főszereplőjével is beszélgettünk. 

Nem kevés izgalom után szeptember 5-én bemutatták Agatha Christie Gyilkosság az Orient expresszen című világhírű regényéből készült színházi adaptációt a Thália Színházban. A nagyszabású és rendkívül összetett darab szinte új műfajt teremt a színdarabok világában: nemcsak a színészi játék köti le a figyelmünket, de a soha nem látott látványvilág is rabul ejti a nézőt. 

A klasszikus színházi díszletek helyett egy hatalmas LED-es, térben is forgatható kijelző jeleníti meg az elegáns, fényűző vonatbelsőt. A grafika olyan aprólékosan és gyönyörűen kidolgozott, hogy szinte valóban a vonaton érezhetjük magunkat, nem beszélve az olyan finomságokról, mint a lámpák ringása vagy a menetszél miatt lengedező függönyök. A hangulatot tovább fokozza a kimondottan ehhez a darabhoz egyedileg komponált zene is. Az egyébként is összetett történet megértését különböző vetítések, olykor egy-egy tárgy, nyom vagy szereplő kiemelése is segíti - így szó szerint életre kel a világ egyik legizgalmasabb krimije, leghíresebb vonata és legismertebb fiktív nyomozója, Hercule Poirot is. 

A régóta várt premier után a rendező, Szirtes Tamás a színfalak mögött a Thália minden dolgozójának megköszönte az elmúlt hónapok munkáját, a nehéz helyzetben tanúsított higgadtságát, alázatát.

- Csak gratulálni tudok az igazgató úrnak a nagyszerű színházi légkörért és ezért a gazdag, sokszínű társulatért, akik nagyon komolyan vették a munkát, és odaadással, fegyelemmel dolgoztak. Igazán fényes pont ez a pályámon - fogalmazott. 

9F3A7104 (Nagy)
Fotó: Kállai Tóth Anett

Ugyanígy vélekedik a főszereplőt, Hercule Poirot-t életre keltő Szervét Tibor is. - Nem is emlékszem, hogy kellett-e, hívott-e rendező ilyen dinamikákat, ilyen erőket megjeleníteni és képviselni - de az az érzésem, hogy nem nagyon. Olyan viharzóan, energikusan kellett jelen lennem, ami miatt különösen fontossá vált ez a szerep számomra. Ráadásul nemcsak saját magamban kellett ezeket az erőket megmozdítanom, hanem a többiekben is - és ők jöttek ezzel az erővel, jöttek a történettel. Fantasztikus dolog egy ilyen csapatérzésben dolgozni.

Szirtes Tamás és Szervét Tibor a megszokottól némiképp eltérő módon fogták meg a híres belga magándetektív figuráját. Egy erős moralitással élő, komoly erkölcsi normák szerint gondolkodó és cselekvő detektív állt így a színpadra az igazságot keresve - igazán katartikus pillanatokkal ajándékozva meg a nézőket.  

9F3A7133
Fotó: Kállai Tóth Anett

Szintén kulcsszereplő a Gubás Gabi által megformált Helen Hubbard alakja, a színésznő pedig szó szerint lubickol a szerepben - humort, játékosságot és - mint később kiderül - drámaiságot csempészve a darabba. - Nagyon szerettem ezt a szerepet, a kollégák pedig az elejétől fogva mondták is, hogy mennyire jól áll nekem. Hatalmas kő esett le a szívemről, hogy be tudtuk mutatni, hiszen március óta vártuk. Az a sok beletett munka - nem csak színészileg, hiszen a látvány, a zene, minden különleges - végre meghozta a gyümölcsét. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó csapat, és mindenkiben ott van az alázat, a csapatszellem, ez a helyzet pedig különösen összekovácsolt bennünket. 

Kultúrára, szórakozásra a legnehezebb órákban is szükségünk van. Ezt képviseli a Thália Színház is, akik a szükséges óvintézkedések megtétele mellett folytatják a munkát, és várják a színházszerető közönséget: a kézfertőtlenítők elérhetők a színházban, a maszk viselése kötelező, illetve szellőztetőrendszer működik a teremben, hogy folyamatosan friss levegő áramolhasson be. A Tháliában tehát továbbra is arra fognak törekedni, hogy a körülményekhez képest zavartalanul és biztonságosan folytathassák a munkát, felejthetetlen pillanatokat okozva nekünk.

puskel zsolt AI8I3326
Fotó: Puskel Zsolt

Az előadás szereplői: Szervét Tibor, Pindroch Csaba, Gubás Gabi, Tóth Eszter, Mentes Júlia Virginia, Molnár Piroska/Udvarias Anna, Mórocz Adrienn, Mózes András, Vida Péter, Ember Márk és Tamási Zoltán.

Az előadás jelmeztervezője Rományi Nóra. Látvány: Freelusion, látványtervező: Emil Goodman, zeneszerző: Gulyás Levente. 

Agatha Christie regényét színpadra alkalmazta Ken Ludwig. 

(Képek forrása:  Kállai Tóth Anett és  Puskel Zsolt)

Ezt is szeretjük