Sztárok kétes örökbefogadásai
Divat lett az örökbefogadás a sztárvilágban. Hírességek sora próbálja ki magát nevelőszülőként, de egyre több a kétes ügy is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Angelina Jolie, Madonna, Nicole Kidman, Meg Ryan – csak néhány név a sztárvilág elitjéből, akik gyerekeket fogadtak örökbe.

Annak idején Josephine Baker minden további nélkül örökbe fogadhatott 12 gyereket, ma viszont a procedúra a média kereszttüzébe került. Nem véletlenül: a megszólaltatott édesszülők olyan történeteket mesélnek, melyek etikai kérdések sorát vetik fel.

A legújabb vita Angelina Jolie legkisebb örökbefogadott gyerekével, Zaharával kapcsolatban lángolt fel. Az etiópiai születésű kislány örökbefogadása rendben lezajlott, persze hatalmas érdeklődés közepette.

Zahara egy ügynökségen, a Wide Horizon for Children szervezeten keresztül került filmcsillag nevelőszüleihez. Az ügynökség eddig 10,000 gyermeknek segített új családot találni, jobb életkörülményeket kínáló országokban.

Nem tudni, hogy ha megpiszkálnák az örökbefogadási szerződéseket, mennyi visszásságra derülne fény, de a sajtó figyelmével kitüntetett Zahara-eset komoly erkölcsi problémákat hozott felszínre.

Hazudtak az édesanya sorsáról

Mint kiderült, a kislány életpályája nem úgy alakult, mint azt az ügynökség előadta Jolie-nak. Zahara irataiban az szerepel, hogy szülei AIDS-ben haltak meg.

A bomba akkor robbant, amikor kiderült, hogy a lány édesanyja teljesen ép és egészséges. A 24 éves nő megpróbált kapcsolatot keresni az újságírókkal, viszont az örökbefogadást intéző ügynök megfenyegette, hogy hallgasson, különben problémái akadhatnak.

Mentwabe története végül mégis csak eljutott a világsajtóba. Az első hírek arról szóltak, hogy az etióp asszony visszakövetelné a lányát, viszont ezt ő cáfolta, mondván: elégedett a gyermek sorsával.

Az eredetileg Yamsrachnak elnevezett kislány drámai történetét viszont elmesélte: a baba nemi erőszakból fogant, és Mentwabe akkor hagyta ott, mikor képtelen volt etetni a kicsit. A kislány nagymamáján keresztül került az ügynökséghez. A nagymamát később szintén megfenyegették, hogy ne merje kitálalni Zahara igaz történetét, és megpróbálták rákényszeríteni, hogy ne ismerje el unokájaként a lányt.

A papírok szerint Zahara örökbefogadása nem vitatható. Jolie jóhiszemű volt az ügyben, viszont az ügynökség szerepe meglehetősen kétes. Ki tudja, mennyi hazugság és hallgatás lehet más, kevésbé híres gyerekek élettörténetével kapcsolatban?

Megkerülte a törvényeket Madonna?

Mikor Madonna örökbe fogadta 13 hónapos kisfiát, David Bandát, szintén jogi problémák vetődtek fel. Az énekesnő Malawiból fogadta otthonába a babát, ahol az örökbefogadás törvényi szabályozása meglehetősen hézagos - mint később kiderült, Madonna nem biztos, hogy betartotta a helyi szabályokat.

Ráadásul David apja, egy írástudatlan farmer kijelentette: nem tudta, hogy a kisfiú végleg külföldre kerül. Afrika szegény országaiban a kisbabával egyedül maradó apák gyakran viszik árvaházakba a gyerekeket, hogy azok legalább tejhez hozzájuthassanak, de ez nem végleges elhelyezés – néhány évvel később kiveszik a kicsiket.

Örökbefogadás helyett inkább a szülőket segítenék?

Sokan élesen kritizálják a mostani örökbefogadási gyakorlatot, mondván, a gyerekeknek inkább az otthoni körülményein kellene segíteni. Több sztár, mint például Charlize Theron, inkább olyan szervezeteket segít, amelyek megpróbálják az afrikai gyerekek életkörülményeit javítani. A helyi értelmiség sem rajong a divattá vált örökbefogadásokért, és azok sokszor kétes hátteréért:

A velünk élő nárcizmus - Hogyan lehet felismerni a nárcisztikus embereket?

A Femina Klub januári vendége Dr. Bánki György pszichiáter szakorvos lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan lehet felismerni a nárcisztikus emberek sajátosságait, valamint segít megérteni nárcizmus mibenlétét, kialakulását, környezetre és társadalomra gyakorolt hatását illetve kezelhetőségét.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. január 16. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

- Jobb lenne azoknak a gyerekeknek, ha a saját közösségeikben, barátaikkal együtt nőhetnének fel. Inkább arra kellene koncentrálni, hogy megteremtsük a felnevelés garanciáit – mondta a Save The Children szervezet egyik afrikai vezetője, Tonya Nyaghiro.

Ezt is szeretjük