89 éves korában elhunyt Art Clokey rendező
Art Clokey az animációs filmek jelentős rendezője volt, aki a Gumby nevű figurával ajándékozta meg a világot.

beauty and style
Top olvasott cikkek

2010. január 8-án, pénteken Los Osos-i otthonában 89 évesen elhunyt Art Clokey animációsfilm-rendező. Clokey a stop motion technika egyik úttörő személyisége volt, aki 1955-ben az Észak-Kaliforniai Egyetemen professzora, Slavko Vorkapich hatására készítette el Gumbasia című animációs filmjét.

Clokey és felesége, Ruth ezzel az alkotással teremtette meg a Gumby nevű figurát, valamint lovát, Pokey-t, akiket az évtizedek során milliók szerettek meg a televízióban, köszönhetően többek között a Howdy Doody Show, illetve a The Adventures of Gumby című sorozatok sikerének.

A mai napig imádják

A nyolcvanas években Eddie Murphy parodizálta ki Gumbyt a Saturday Night Live egyik epizódjában, az 1995-ös Gumby egész estés mozifilm idején pedig még mindig lankadatlan volt az érdeklődés, ami az aranyos figurát övezte világszerte.

Art Clokey eredetileg Arthur C. Farrington néven látta meg a napvilágot 1921. október 12-én Detroitban. Szülei kilencéves korában elváltak, ő pedig édesapja mellett maradt, egészen annak autóbalesetben bekövetkezett haláláig.

Árvaházba adta anyja

Ekkor Kaliforniában élő édesanyja vette magához, ám egy évvel később árvaházba adták, mivel a mostohaapja nem akart a nevelésével foglalkozni. A kis Artot 12 éves korában fogadta örökbe Joseph W. Clokey zeneszerző és orgonista, aki kezdettől fogva segített fiának művészi tehetsége kibontakoztatásában.

A Gumbasia mellett több más vizuálisan lehengerlő kísérleti animációs rövidfilmet is készített pályafutása során, amelyek közül kiemelkedik a Mandala és a The Clay Peacock. A hatvanas-hetvenes években készített Davey and Goliath című sorozatát 2004-ben fia, Joe Clokey folytatta.

Art Clokey személyében a filmvilág egy jelentős animációsfilm-rendezőt veszített el, akit nemcsak a szakma, de Gumby rajongói is gyászolnak.

Ezt is szeretjük