18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Minden idők 5 legsokkolóbb videóklipje
Egy zenei videó milliókat hozhat a konyhára. Minél durvább, annál jobb, gondolják az alkotók. Cenzúrázatlan verziók!

5. Johnny Cash: Hurt

Se erőszak, se szex, se vér – hogy válik a legnagyobb amerikai country-legenda utolsó klipje mégis sokkolóvá? A válasz egyszerű: egy haldokló embert látunk benne.

 
 
 
 
 

A már nagybeteg Cash halála előtt néhány héttel, félig-meddig bénultan, tolószékhez kötve szerepel a videóban, visszatekintve múló életére.

Az eredetileg Trent Reznor által írt szám fájdalmas szövege csak hozzáad a szívbemarkoló kliphez: bemutatása után világszerte döbbenetet váltott ki.

A Hurt később elnyerte az Év Videójáért járó Grammyt, és a MuchMoreMusic minden idők legemlékezetesebb klipjévé választotta.

Cash otthona, mely a forgatás helyszínéül szolgált, egy évvel később porig égett.

4. Nine Inch Nails: Closer

Trent Reznor, az indusztriál rockzene egyik zsenije persze saját együttesével is tett a hírverésről: a NIN klipjei mind művésziek, de egyben hátborzongatóak is.

Az 1994-es Closer eredeti verziójánál az összes cenzor azonnali riadót fújt.

Keresztre feszített állatok, szado-mazo jelenetek, horrorisztikus képek és az obszcén refrén – nem csoda, hogy az MTV azonnal száműzte a videót az éjszakai műsorsávba.
 

 
 
 
 


A klipnek még a cenzúrázott verziója is hatalmas sikert aratott, az eredetit pedig 2002-ben ismét vetíteni kezdte az MTV2. A Mark Romanek által rendezett videó eredeti kópiáját a New York-i Modern Művészetek Múzeuma őrzi, nem kis elismerésként.

3. Pearl Jam: Jeremy

A grunge nagyágyúinak 1993-as klipje sem úszta meg a cenzúrát: az öngyilkos tiniről szóló dal sokáig nem kerülhetett csorbítatlan verzióban a közönség elé, de így is a Pearl Jam egyik legnagyobb sikere lett.

A történet alapja valós: egy Jeremy Wade Delle nevű 16 éves srác bement texasi középiskolájába, majd angolórán az osztály elé kiállva a szájába vett egy pisztolyt, majd meghúzta a ravaszt.

 
 
 


A szám szövege és Mark Pellington videója miatt hatalmas felhördülést váltott ki háromszor is: előbb megjelenésekor, majd 1996-ban, mikor egy diák a klip hatására bement osztályába, és lelőtte három társát.

Harmadszor pedig az 1999-es Columbine-i mészárlás után, ekkor be is tiltották. A Jeremy megjelenésének évében megkapta az MTV legjobb videoklipnek járó díját.

2. Prodigy: Smack My Bitch Up

A brit elektronikus zene sztárcsapatának klipjei azonnal megjegyezhetőek sötét hangulatuk és kíméletlenségük miatt, az 1997-ben megjelent Smack My Bitch Up azonban minden korábbi munkájukon túltett.

 
 

A svéd Jonas Akerman által rendezett klip azonnali betiltást kapott világszerte, köszönhetően rendkívül durva és realisztikus jeleneteinek.
A rengeteg itallal, erőszakkal, droggal és szexszel fűszerezett elveszett éjszakát bemutató klip ennek ellenére több díjat is nyert, és rendszeresen az elsők között szerepel minden botrányos zenei videót bemutató listán.

A szám népszerűségének hatására az MTV feloldotta végül a betiltást, és éjszaka játszani kezdte a számot – de kizárólag egy figyelmeztető bejátszás után. Aki végig bírta nézni a némileg gyomorforgató klipet, nézze alaposan az utolsó képsorokat – egy igen érdekes csavar lesz a történet poénja!

1. Madonna – Like A Prayer

Nem kell mindenáron erőszakkal telíteni egy klipet, hogy az óriási botrányt kavarjon – és ki tudná ezt jobban, mint Madonna? A popkirálynő 1989-es klipje megjelenése után azonnal kereszttűzbe került: égő keresztek, stigmák, katolicizmus, nemi erőszak és erotika, minden adott volt hát egy jó kis szaftos balhéhoz.

 

Az meg is érkezett: a Madonnát szponzoráló Pepsi a klip láttán rémülten vonta vissza a Like A Prayer zenéjével ellátott reklámjait, katolikus szervezetek pedig dühödten támadták az énekesnőt. A Pepsi képviselői fejüket fogva inkább kifizettek ötmillió dollárt az énekesnőnek az összesen kétszer leadott reklámokért, csak ne kössék őket össze a botrányos videóval.

- Igazából nem gondoltam arra, hogy ennyire meg tudom döbbenteni az embereket. Feleakkora hisztériára sem számítottam – nyilatkozta később a Like A Prayer fogadtatásáról Madonna.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük