A 20. század 3 legbujább színésznője

Íme, 3 világhírű sztár a filmtörténelemből, aki gyerekszínészből vált kora ünnepelt szépségévé.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Téved, aki azt hiszi, a film csak az utóbbi néhány évtizedben fedezte fel magának a szép női testekben és buja idomokban a nézőcsalogató lehetőséget. Amióta csak létezik mozi, azóta csábítják a közönséget az aktuális kornak megfelelő bombázók – hol karcsún, hol dús idomokkal, csücsörire mázolt szájjal vagy éppen álanyajeggyel.

Romy Schneider, az örök Sissi

A következő összeállításban száz év szépségei közül választottunk ki hármat, akik mind más-más korszaknak voltak ünnepelt és irigyelt színésznői.

Clara Bow, ennivaló csitri és szexis IT-lány

A húszas évek némafilmjeinek egyik legendás sztárjára ma inkább az alaptalan pletykákról és botrányokról emlékszünk, semmint szerepei miatt. No, és persze ragadványnevéről – It-lány, vagyis akiben megvan az a bizonyos -, melyet az It című filmje után kapott. A Brooklynban, borzasztó körülmények között felnőtt leányt apja rendszeresen verte, anyja pedig egyszer álmában meg akarta ölni.

Ifjú életét további szörnyű tragédiák árnyékolták be: tízévesen látta nagyapját összeesni és meghalni, miközben őt hintáztatta, és nem sokkal később legjobb barátját halálra égni egy tűzvészben. Ezért szinte megváltás volt számára, hogy egy magazin versenyét megnyerve szerepet kapott egy filmben, alig 17 évesen, melyet aztán egy sor hasonló csitriszerep követett.

Az ideggyenge és tanulatlan Bow sosem rejtette véka alá szexusát, vörös rúzsát szív alakban kente fel, ezzel is növelve az erotikus hatást.

Szív alakúra festett száját milliók utánozták

Nem csoda, hogy hamar a közönség kedvence lett, karrierje csúcsán havonta több mint 45 ezer olvasói levelet kapott! Mindeközben viszont az őt bárdolatlannak tartó hollywoodi társaság nyíltan kirekesztette. Népszerűsége csak addig tartott, amíg a hangosfilmek teret nem nyertek – akkor ugyanis rögtön kiderült csiszolatlan beszédmódja és erős brooklyni akcentusa, így csillaga gyorsan lehanyatlott.

Ezzel párhuzamosan egyre jobban gyötörte a depresszió, így 26 évesen, 1931-ben visszavonult, és férjhez ment. Többé nem is tűnt fel a szórakoztatóiparban, ám lelke nem tudott nyugodni – 1949-ben skizofréniát állapítottak meg nála. 1965-ben, hatvan évesen hunyt el.

Romy Schneider, szende hercegnő és buja csábító

A mandulavágású szemekkel csábító osztrák színésznőt édesanyja, Magda Schneider vezette be a színjátszás világába. Neki köszönhette, hogy 17 évesen eljátszhatta a naivan bájos Erzsébet királynőt a Sissi-trilógiában.

Bár rendkívüli népszerűséget hozott neki a szerep, később kemény munkájába került levetkőznie a tündibündi imázst. Először a művészfilmek felé fordult, majd olyan mozikkal, mint a meztelen jeleneteket is tartalmazó 1969-es Medence.

A Medencében minden báját megmutatta

Melyet külön fűszerezett, hogy a főhős megformálójához, Alain Delonhoz korábban forró viszony fűzte -, végül képes volt újrateremteni önmagát a vásznon. Karrierjének ívelését azonban derékba törte 14 éves fia, David váratlan halála, akire felnyársalva találtak egy kerítésen, amelyen át akart mászni.

Olyannyira átadta magát a depressziónak és a bánatnak, hogy 1982-ben utánahalt, mindössze 43 évesen. A halál hivatalos oka szívroham volt, mégis sokan máig úgy vélik, hogy altatók és alkohol túladagolásával öngyilkosságot követett el.

Sophie Marceau, édes diáklány és érzéki femme fatale

A Marceau helyett eredetileg Maupu vezetéknévvel született francia szépség karrierjét tinisztárként kezdte – alig volt 14 éves, amikor minden színészi tapasztalat nélkül elnyerte a Házibuli főszerepét. A mozi elsöprő sikert aratott a világon, többek között hazánkban is, a folytatásért pedig Cézar-díjjal is jutalmazták. Karrierje innentől távolról sem egyenes vonalú, ám az 1985-ös Zsaruszerelem című thrillerből végre kiderül, nemcsak bájos pofika, hanem odaadó és tehetséges színésznő.

A filmjeiben előszeretettel pucérkodó Marceau azon kevés francia színésznők közé tartozik, akiket megkörnyékezett Hollywood. Tengerentúli mozijai közül leginkább említésre méltó az 1999-es A világ nem elég című Bond-film, ahol igéző idomain kívül is képes volt hozzátenni valami jót a cselszövő Elektra King szerepében a végeérhetetlen kémtörténethez.

42 évesen is bombázó

Talán kevesen tudják, de nemcsak a kamera előtt, hanem mögötte is remek: első nagyjátékfilmje, a 2002-es Beszélj a szerelemről! pozitív kritikát kapott.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Kortalan szépségét pedig mi más ismerné el jobban, mint az, hogy Brigitte Bardot és Catherine Deneuve után őt választották a franciák nemzeti jelképe, Marianne modelljének.

A cikk részletet közöl a Gabo Kiadó gondozásában, S. J. Schneider szerkesztésében megjelent 501 filmsztár című könyvből.

Natalie Woodtól Natalie Portmanig, Charlie Chaplintól Edward Nortonig a kötetben sorakozik valamennyi nagy mozisztár, aki halhatatlan alakításaival megragadta a képzeletet, és rajongók millióira gyakorolt hatást szerte a világban. A portrékkal és filmkockákkal illusztrált, informatív kiadványt éppúgy haszonnal forgathatják a filmszakos diákok, mint a mozirajongók. Akár az elejétől a végéig olvasod, akár szemezgetsz belőle, az 501 filmsztár lapjain olyan hősökkel találkozol, akik több mint száz éve lelkesítik, izgatják és szórakoztatják a nézőket.

Kiadja a GABO.
Ára 7999 forint.

OLVASD EL EZT IS!

  • javier bardem
  • rudolph valentino

A 20. század 3 legszebb férfifelsőteste

Ezt is szeretjük