2007 legnagyobb bukásai

Filmes bukta, zenés bukta

Nincs kínosabb annál, mikor egy vállalat milliókat öl a promócióba, majd a termék óriási bukással hálálja ezt meg. 2007 kínos baklövései!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

5. Radiohead: In Rainbows

A legendás brit alternatív rockcsapat új albuma terjesztési módjában is igencsak alternatív megoldást választott: Thom Yorke és társai szabadon elérhetővé tették az In Rainbows számait az interneten.

Az új album számai szabadon letölthetőek voltak, és minden rajongó annyit fizetett értük, amennyit akart – de akár ingyen is vihette a fájlokat. Nem meglepő, hogy a legtöbben az utóbbi megoldást választották: 62% nem fizetett egy vasat sem az albumért. Az együttes tagjai azóta is mélyen hallgatnak minden kérdésre, amely az innovatív lemezkiadás sikerét firtatja.

4. Tarantino: Grindhouse

Vér, belek, gyomorforgató látvány és az egészért felelős Quentin Tarantino – egy ilyen film csak kasszasiker lehet, gondolhattuk. Hát nem. A közönség világosan kifejezésre juttatta, hogy sok mindenre kíváncsi, de a 3 óra 11 percen keresztül tartó öldöklésre nem, hiába a világsztárokkal telezsúfolt szereplőgárda.

A két különálló film forgatása és reklámozása is eszelős összeget emésztett fel, a kassza viszont közel sem csengett megfelelő mértékben: a Grindhouse a költségek felét sem hozta vissza, és az alkotók 20 millió dollár fölötti összeget buktak vele.

3. Spice Girls: Greatest Hits/Headlines

Médiahiszti ide, visszatérő turné oda, a Spice Girls legnagyobb slágereinek gyűjteménye közel sem kaszált akkorát a lemezboltokban, mint amekkorára a menedzsment számított, az első kislemez meg rémeset bukott. Maga az album még nagyjából elfogadhatóan nyitott, bár a brit nagylemezlista első helyét esélye sem volt megszerezni.

A Headlines című első kislemez viszont csak azzal hozta a főcímeket, hogy óriásit égett. A rém gyenge dal lett a Children In Need idei jótékonysági száma, de a karitatív szervezet képviselői a fejüket verték a falba: ennyire csúnyán még sohasem bukott meg daluk, pedig már évtizedek óta kérik fel a legjobb brit előadókat. A kislemez nem került be a Top 10-be Angliában – Spice Girls-számmal ekkora szégyen még sosem esett meg.

2. Tom Cruise: Hősök és gyávák

Tom Cruise felélesztette az United Artists céget, felkérte maga mellé főszereplőnek Meryl Streepet és Robert Redfordot – utóbbi rendezőként is jegyzi a filmet –, majd elégedetten hátradőlt, várva, hogy csilingeljenek a pénztárgépek. Várhatja.

Az afganisztáni történetet feldolgozó Hősök és gyávák akkorát égett, mint még kevés Cruise-film korábban.

A bevételek valahol félúton voltak a pocsék és a borzalmas között, a közönség nem szerette, a kritikusok pedig egyenesen földbe gyalázták az alkotást.

Önelégült, ostoba, didaktikus, dögunalmas – csak néhány jelző a kritika össztüzéből. Tom Cruise állítólag könnyekben tört ki, mikor értesült a hatalmas égésről, és erre jó oka volt: a film mintegy 25 millió dolláros bukásnak bizonyult.

1. Britney Spears: Blackout

Sok baja között az egykori pophercegnőnek azért arra volt ideje, hogy visszatérő albuma elkészítésére stúdióba vonuljon. Bár ne tette volna…

Az új lemez ugyan Angliában és Amerikában is felkúszott a slágerlista második helyéig, de az album innen már szabadesésben közlekedett lefelé, elsősorban a promóció hiánya miatt.

Az egyetlen komoly promófellépés ráadásul botrányosra sikeredett: az énekesnő iszonyú szenvedése az MTV VMA gálán az év legszánalmasabb fellépése címet minden további nélkül elnyerhetné.

 
 
 
 
 
 
 
 
 


A kritikusok sem voltak valami kedvesek:
- Spórolj inkább, meg ne vedd! – üzent olvasóinak a Newsday, míg a legsommásabb véleményt az amerikai szakíró, Jim Farber fogalmazta meg:

- Ha egy felfújt guminő énekelni tudna, tutira ilyen lenne – írta nem túl kedvesen az albumról, amely elvitte az Év Bukása kitüntető címet.

Ezt is szeretjük