A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)
Kinek a felelőssége, ha nem mozog eleget a gyerek?

feminaosz3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megvető pillantásokra számíthatunk attól a gyermektől, akitől megkérdezzük, örül-e annak, hogy kezdődik az iskola. Miért kérdez butaságokat ez a néni?! – olvashatjuk le csodálkozó arcáról. Hát persze, hogy egyáltalán nem örül neki!

Aztán mégis, mikor újra találkozik a rég nem látott osztálytársakkal, felfedezi az új tankönyveit, és rájön, hogy már eggyel magasabb osztályba lépett, csillogó szeme elárulja, hogy bizony, nagy öröm ez számára.

Azonban hátránya is van az iskolakezdésnek: ismét jönnek a mozgásszegény hétköznapok. Nekünk, szülőknek kell gondoskodnunk a megfelelő mennyiségű aktivitásról, hogy egészségesen és boldogan teljenek a gyermekévek.

Egy élményekkel teli nyár után nehéz újra visszaülni az iskolapadba, és öt, hat vagy akár több órán át szinte mozdulatlannak maradni. A délutáni foglalkozásokat, szakköröket pedig már csak halkan említjük.

A testnevelésórák és a heti egy-két edzés nem elégíti ki a gyerekek mozgásigényét. Ha látjuk, hogy egyre fáradtabbak, nyűgösek, kevésbé képesek a feladataikra koncentrálni, akkor legjobb, ha mielőbb kivisszük őket mozogni a szabadba.

Mutass példát!

A kedves ismerősök Facebookon megosztott közhelyes, bár kétségkívül igaz posztjaira, mint: „Élj a mának!”, „A természet ereje gyógyít”, vagy „A mozgás felszabadít” – sűrű bólogatással felelsz, és hatalmas lájkot is nyomsz hozzá, de aztán valahogy mégis üldögélsz szépen tovább a fotelben.

Mit is szoktak erre mondani? Sajnos nem jut eszembe, de neked talán igen… Valóban nem könnyű felállni a kényelmes fotelből, megszakítva a kedvenc sorozatunkat, de megéri, hiszen tudjuk jól, a gyerek leginkább a szülői példát követi.

Zichy birtok – programok és élmények a szabadban

Használjuk ki a kellemes, aktív pihenésre alkalmas őszi hőmérsékletet, amennyire csak lehet. Menjünk el hétvégenként olyan helyekre, ahol több szabadtéri programlehetőséget is találunk. A család összetételétől függően lehet kirándulni vagy egy komolyabbat túrázni, kerékpározni, lovagolni is akár. Érdemes néha egy-egy hosszabb pihenést is betervezni, amikor az egész hétvégét aktívan töltjük.

Ilyen kikapcsolódásra egy jól bevált helyszínt ajánlunk, ez pedig a Zichy Park Hotel. Bármilyen korú gyerekekkel - vagy akár nélkülük, csak kettesben is - érdemes ellátogatni ide. A birtokon és a körülötte lévő hatalmas erdős területen szinte minden fent említett mozgásformát űzhetünk, sőt ennél sokkal többet is.

A legkisebbeket szabadtéri ugrálóvár és játszótér várja, nagyobbakkal nyugodtan indulhatunk túrázni a gyönyörű, őszi színekbe öltözött természetbe, vagy kerékpározni a környékbeli falvakba -bicikli bérelhető a recepción -.

Az extrém futópálya igazi csemege a kihívást kereső kamaszoknak és persze az apukáknak is. Kevésbé aktív apukáknak sem kell kétségbe esni, mert a hotel területén horgásztó található, telepített halakkal.

A vidéki élet minden örömét élvezhetjük a birtokon, rengeteg háziállattal, lovakkal és hozzá szakképzett lovasoktatóval, bárányokkal, pónikkal, cicákkal, nyuszikkal. Az egész napos mozgás után jólesnek a vidéki ízek – az étlap régi családi receptek alapján került összeállításra.

A végeredmény? Jobb közérzet, nagyobb teljesítőképesség, magabiztos, lelkileg egészséges gyerekek és persze felnőttek. Az iskolák meghatározott keretek között működnek, lehetőségeik korlátozottak, és amíg ez nem változik, addig nekünk, szülőknek kell biztosítani a gyerekek számára a folyamatos mozgás lehetőségét. De legyünk őszinték, egy kellemes, aktív pihenéssel töltött hosszú hétvége a családdal olyan „áldozat”, amire még mi, szülők is hajlandóak vagyunk.

Ezt is szeretjük