A város, ahol az egész közösség egyetlen épületben él: az alaszkai Whittierben nagyon aggódtak a járvány miatt
Whittier talán egész Alaszka legkülönösebb városkája, nehéz elképzelni, hogyan lehet így élni.

whittier begich towers
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alaszkai Whittier egy igazán különleges városka, ami a Kenai-félsziget északkeleti partján fekszik, a hegyek és a tenger ölelésében. Szárazföldön csak egy négy kilométer hosszú alagúton közelíthető meg, amelyben félóránként változtatják az áthaladó forgalom irányát. De a település mégsem ettől igazán érdekes.

Whittierre azért tekintenek valódi kuriózumként, mert majdnem a teljes lakossága egyetlen, 14 emelet magas épületben él, és ez, valljuk be, eléggé furcsán hangzik.

Város egy fedél alatt

Whittier híres a zord időjárásáról, az viszont igazán harsogóvá és gyönyörűvé varázsolja a környezetet. Vízesések zubognak le a hegyoldalakról, és burjánzik a növényzet, nőnek a páfrányok és a fenyők. A kirándulók leginkább nyáron keresik fel, Anchorage városából érkezve.

A településen a második világháború alatt az Egyesült Államok hadserege hajtott végre fejlesztéseket, katonai létesítményeket építettek, kikötőt és vasutat hoztak létre a gleccser közelében, ami John Greenleaf Whittier költőről kapta a nevét.

Az '50-es években két nagyobb épületet húztak fel a településen, az egyik az 1953-ban befejezett Buckner Building, a másik pedig a pár évvel későbbi Begich Towers. Előbbit az Alaszkába költöző amerikai katonák számára alakították ki, a hálószobák mellett mozi, tekepálya és egy kis börtön is helyet kapott. A hatemeletes ház elkészültekor Alaszka legnagyobb ingatlanja volt, ennek, valamint a sokféle funkciójának köszönhetően ki is érdemelte a „város egy fedél alatt” elnevezést. A Buckner Building 1966-ig, a katonaság kivonulásáig működött. Ezután tulajdonosváltások és tervek sora következett, de az épület az enyészeté lett, sorsa máig nem dőlt el, vannak, akik a lebontását szorgalmazzák.

Mindenesetre a Begich Towers még áll, sőt, lakhelyet nyújt a kisváros közösségének, így talán jobban is illik rá a „város egy fedél alatt” meghatározás, amit napjainkban már egész Whittierre alkalmaznak.

Szinte nem is kell kimozdulniuk

Az eredetileg Hodge Building névre keresztelt épületet szintén katonai célokra emelték, 1957-ben fejezték be. Az 1964-es, a területet is sújtó földrengés után némiképp átalakították, itt kaptak helyet a kereskedelmi és igazgatási központok is. A 14 emeletes társasház három modulból áll, északi oldalán két toronyszerű képződmény látható. Belül elágazó folyosók és liftek teszik lehetővé a lakók számára, hogy mindenhová eljuthassanak. Whittier népessége körülbelül 280 fő, és a helyiek majdnem mindannyian a Begich Towers két-három szobás lakásaiban élnek.

Ha az időjárás, a hófúvás, esetleg a viharos szél nem engedi, vagy egyszerűen nincs kedvük kimozdulni, nem nagyon kell elhagyniuk a társasházat, mivel a földszinten jóformán mindent megtalálnak, ami a mindennapokhoz szükséges, két kisebb bolt, posta, rendőrség, mosoda, egészségügyi klinika és templom működik a falak között, és ott kapott helyet a polgármesteri hivatal is. A lakók a társalgóban beszélhetik meg ügyes-bajos dolgaikat. A szomszédos iskola alagúton érhető el.

Közzétette: Sight-Being – 2021. február 23., kedd

A helyiek tudják, hogy mindez a kívülállók számára megdöbbentőnek, sőt kicsit talán fojtogatónak tűnik, de a sajtónak nyilatkozó lakók elégedettek a helyzetükkel. Közösségként működnek, és mindenki ismeri a szomszédjait is. Edzeni az iskolába járnak, ez azért is jó, mert az extrém időjárási körülmények gyakran nem teszik lehetővé a szabadban mozgást. Életüket behatárolja az is, hogy a már említett alagút csak egy meghatározott időintervallumban tart nyitva, amit az évszak is befolyásol.

Féltek a járványtól

A koronavírus-járvány kitörése érthető módon megrémítette őket, hiszen a társasházban pillanatok alatt elterjedhet egy hasonló megbetegedés. A fertőtlenítésre, a maszkviselésre és a távolságtartásra helyezték a hangsúlyt - már amennyire lehetséges. Szabályozták a lifthasználatot, és arra kérték a lakókat, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak a folyosókon, amelyek egyébként a szociális élet fontos színterei, és általában gyerekzsivajtól hangosak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A helyiek körében először 2020 augusztusában regisztráltak fertőzött eseteket, de korábban már a kikötőben dolgozó vendégmunkások körében felütötte a fejét a vírus. A betegeket gyorsan el tudták különíteni. A település gazdaságára viszont egészen biztosan negatív hatással van a helyzet, mert elesik a turizmusból származó jelentős bevételektől. Partjainál egyébként megállnak a Princess Cruises egyes hajói is. Jim Hunt, a város vezetője elmondta, hogy Whittier tulajdonképpen már hozzászokott ahhoz, hogy önellátónak kell lennie.

Alaszkában alacsonynak mondható a járvány miatti halálozások aránya, és nemrég felröppent a hír, hogy az államban mindenki megkaphatja az oltást, aki elmúlt 16 éves, és ott él, illetve dolgozik. 

3 elhagyatott hely Magyarországon

Elhagyatott épületek, amelyeknek a történelem során fontos szerepük volt, a világ szinte minden pontján léteznek, ez alól Magyarország sem jelent kivételt. Legyen szó egy régi, egykor szigorúan őrzött orosz laktanyáról vagy egy főnemes pompás kastélyáról, esetleg egy kis falu üzemi telephelyéről, mindegyiknek megvan a maga mondanivalója.

(Borító- és ajánlókép forrása: Wikipédia/Gillfoto. Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipédia/fs-gvs.)

Ezt is szeretjük