Bekékül a víz, ha vizelet kerül bele: igaz, vagy csak a gyerekeket ijesztgetik vele?
Mindenki hallott már róla, de van vajon alapja?

medence viz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Te is biztosan hallottál már arról, hogy létezik olyan anyag, amit a medencék vizébe tesznek azért, hogy az kimutassa a benne lévő vizeletet, méghozzá azzal, hogy élénkkékre vagy mások szerint rózsaszínre színeződik.

Azt azonban kevesen tudják csak, hogy tényleg hasznának-e ilyen szert az élményfürdők, strandok medencéiben.

Mese vagy létezik?

A vizelettel kék színnel reagáló anyag teljes mértékig mese, melyet 1958 környékén kezdtek el mondogatni a szülők, akik azt akarták, hogy a gyermekük jól viselkedjen a medencében. A legenda azonban nagyon hamar úgy elterjedt, hogy Amerikában például minden második felnőtt hiszi, hogy a víz elszíneződik, ha belepisil.

uszas

A szer azóta megjelent már filmekben, gyerekmesékben, sőt - mivel technológiailag valójában lehetséges - az is előfordult már, hogy tréfaként valóban használtak ilyen elven működő anyagot egy medence vizében. Egyes létesítmények ráadásul táblákat is helyeztek ki, hogy a vendégek ne a medencében végezzék a dolgukat, így a tévhit még tovább erősödött.

Valójában azonban egyáltalán nem lenne jó ötlet ilyen anyagot tenni a medencék vizébe, hiszen az első incidensnél máris mindenki menekülne kifele a vízből, ahonnan egyáltalán nem lenne egyszerű eltávolítani a szennyeződést. Éppen ezért nagyon gyakran kellemetlen fennakadások szakítanák meg a fürdőzök szórakozását, amit a cégek igyekeznek elkerülni.

Szabadstrandok Magyarországon

Itt anélkül is nagyon jól érezheted magadat, hogy vagyonokat költenél a strandbelépőre. Mutatjuk a legszebb, kulturált szabadstrandokat, amik tényleg nem maradnak el a fizetősük mögött!

Ezt is szeretjük