Máig nem tudni, mitől mozognak az élettelen tárgyak: a Halál-völgy rejtélye

Nézd meg a Halál-völgyben található vitorlázó köveket!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amerika legextrémebb nemzeti parkja a forró éghajlatáról híres Death Valley National Park, vagyis a Halál-völgy Nemzeti Park, mely természeti és geológiai kincsekben egyaránt gazdag.

Mintha magától mozogna
Kacsgaringós utat is megtehet
Többen vannak

A nemzeti park egyik legérdekesebb vidéke a Racetrack Playa, vagyis a Versenypálya-síkság, mely különös, úgynevezett vitorlázó köveiről vált híressé - a rejtélyes okokból kifolyólag helyükről minduntalan elmozduló kövek máig nem hagyják nyugodni a tudósok fantáziáját.

A Halál-völgy Nemzeti Park

Az 1994-ben alapított Halál-völgy Nemzeti Park az Egyesült Államokban, Kalifornia és Nevada államok területén helyezkedik el, kiterjedése megközelíti a 14 ezer négyzetkilométert. A nemzeti park neve a kaliforniai aranyláz idejéből származik, eltévedt bevándorlóktól. Bár az egykori utazók végül szerencsésen átjutottak a területen, különösen helytálló a név, figyelembe véve, hogy a Föld egyik legforróbb területéről van szó.

A nyári középhőmérséklet megközelíti az 50 Celsius-fokot, és köszönhetően a völgyet az óceán felől övező hegyláncoknak, melyek a nedves légtömegeket megállítják, a völgy éves csapadékmennyisége alig éri el az 50 millimétert.

Ráadásul a minimális csapadék is hirtelen, özönvíz formájában zúdul a tájra: ilyenkor rövid időre egy sekély tó keletkezik a völgyben, melynek a kutatók szerint köze lehet a vitorlázó kövek mozgásához.

Vitorlázó kövek

A Death Valley egyik legérdekesebb vidéke a Racetrack Playa, vagyis a Versenypálya-síkság, mely rejtélyesen mozgó köveiről vált ismertté. Az özönvíz formájában a síkságra zúduló, nagy erejű árak hozhatták ide a különös, körülbelül tíz-ötven centiméteres köveket, melyek talányos mozgását a hatvanas években kezdték kutatni.

A tudósok megállapították, hogy a kövek a nedves, csúszós agyagon megfelelően erős - 100-150 kilométer/órás - széllökések hatására elcsúszhatnak, és akár száz méteres utat is megtehetnek. Máskor a kövek a jeges agyagon csúszhatnak el, emellett a legújabb kutatások szerint az elmozdulásban szerepet játszhat a sokszögletes, repedezett felszín is. A mozgás azonban nagyon ritka esemény, pár évente egyszer fordul csak elő. Mindemellett hiába létezik rá számos magyarázat, még senki nem látta saját szemével, így biztosan senki sem állíthatja, hogy ismeri a rejtély kulcsát.

Ha távoli tájakra utazol

Ha úgy döntesz, hogy nyakadba veszed a világot, és messzi tájakra látogatsz, az utazási biztosítás épp olyan fontos, mint akkor, ha csak a magyar határt léped át. Nézd meg a videót, és tudj meg róla többet!

További látnivalók a nemzeti parkban

A vidék tengerszint feletti magasságát tekintve szintén a végletek helyszíne: legalacsonyabb területe a tengerszint alatt 86 méterrel elhelyezkedő, forrásokban gazdag terület, a Badwater, vagyis a Rosszvíz, ugyanakkor több hófödte hegycsúcs is a park részét képezi, legmagasabb pontja, a Teleszkóp-csúcs eléri a 3367 métert.

Kietlen, de látványos táj
Magányos pad, kilátással a völgyre

A Halál-völgy Nemzeti Park a mozgó köveken kívül is számos különleges geológiai jelenséget vonultat fel az utazók előtt: több területe az ördögről kapta a nevét, az ördög kukoricása például egy különleges, sótűrő növény alkotta mező, az ördög golfpályája pedig egy sókristályokból álló terület, de látni homokdűnéket, kanyonokat, illetve vulkanikus eredetű krátereket is. Változatosságának köszönhetően a terület gazdag élővilágnak ad otthont.

Az itt előforduló több mint ezer növényfaj közül 21 endemikus, azaz a Földön sehol máshol nem fordul elő. Említésre méltó a terület állatvilága is: 51 őshonos emlősfaj él itt, többek között a hegyoldalakon gyakori kanadai vadjuh, a puma, a földikutya, illetve a hiúz. Érdekesség, hogy a Manly-tóban évezredekkel ezelőtt a Colorado-folyóból idekerült halakból különleges, forró sósvizekhez alkalmazkodott alfajok alakultak ki.

Hova utaznál el, ha megtehetnéd?

Ezt is szeretjük