Így fog kinézni: 2014-re végre felújítják a Várbazárt
Képek!
Hamarosan megkezdik a híres budai Várbazár felújítását. Nézd meg képen, milyen lesz!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Ybl Miklós által tervezett, 1875 és 1883 között épült Várbazár vagy Várkert Bazár hazánk kiemelt műemléke, mely az UNESCO Világörökség listáján is szerepel, sőt, egyike a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének. Eredetileg üzletek foglaltak helyet árkádsoraiban, később festőiskolának, majd ifjúsági parknak is otthont adott.

A Várbazár jelenleg
Látványterv a felújításról
Nagy hangsúlyt kapnak a kertek
Ilyen lesz a Duna felől

A Várbazár állapota az 1980-as évek óta folyamatosan romlott, végül az épületet lezárták, egyre csak halasztva felújítását. Végre azonban erre is sor kerül, a tervek szerint 2014-ben már megújult formában várja a látogatókat.

A főváros fontos turisztikai vonzereje lenne

A Magyar Közlöny augusztus 9-én megjelent kormányhatározatában jóváhagyta a Várkert Bazár rehabilitációjának támogatását, akkor kiderült, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás 6,5 milliárd forintot kaphat.

A határozat szerint a Várkert Bazár felújításával és hasznosításával lehetőség nyílik egy, a főváros turizmusában meghatározó, nemzetközi viszonylatban is jelentős, valamint önállóan is egyedi vonzerőt jelentő turisztikai termék fejlesztésére.

A projekt révén 7985 négyzetméter nagyságú épület felújítására, 4867 négyzetméter nagyságú új épület felépítésére, valamint 13 215 négyzetméter nagyságú kert és udvar felújítására kerül sor, mely - a létrehozandó hét turisztikai szolgáltatásnak is köszönhetően - évi 250 ezer látogatót vonzhat az Ybl Mikós által tervezett műemlékhez - olvasható a közlönyben.

Kertek sokasága és igazi kulturális központ

A Várbazár kerti teraszán fekvő királyi kertek között az elképzelések szerint helyet kap barokk, neobarokk, neoreneszánsz kert, angol tájkert, szimbolikus egyházi és világi kert is. Az újjáépülő Várkert Bazár valódi kulturális negyeddé válhat, hiszen földalatti kulturális rendezvényterek, képzőművészeti műtermek, szobrászműhelyek, kiállítótermek, szabadtéri színpad, mélygarázs, éttermek és igényes zenés helyek létesülnének.

Ide kirándulnak a pestiek

Kíváncsi vagy, melyek a fővárosban élők kedvenc kirándulóhelyei? Megkérdeztük: nézd meg a videót!

Ők lesznek a kivitelezők

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium márciusban azt közölte, hogy a kormány döntése értelmében gyorsított hatósági eljárás segíti a Várbazár, valamint a budavári királyi kertek újjáépítését, a tervezésre kiírt közbeszerzési pályázat nyertese pedig a Középülettervező Zrt. lett.

Elképzelésük szerint a Várbazár külsőre eredeti formáját kapja vissza, a déli bazársor mögött - az eredetivel mindenben megegyező kertek alatt - egy új mélygarázs és konferenciaközpont lesz, az északi bazársor fölött - Öntőház-udvar - pedig egy teljesen új parkot alakítanak ki.

Képek: hu.wikipedia.org, Dezidor; kormany.hu.

Mit szólsz a projekthez?

Ezt is szeretjük