Így igényelhetsz útlevelet a leggyorsabban: akkor se ess pánikba, ha nem kaptál időpontot

Útlevél gyorsan, egyszerűen igényelhető a kormányablakokban.

ugyintezes-dokumentumok-papirok-ugyintezo
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A háború kitörése utáni szorongás és az atomtámadással fenyegetőző oroszok nyilatkozatai miatti pánikhelyzet több folyamatot elindított. Egyfajta következményként értelmezhető az is, hogy az útlevéligényléshez szükséges időpontok hónapokra előre beteltek Budapesten és a megyeszékhelyeken, ráadásul épp akkor, amikor a nyaralás miatt is egyre többen újítanák meg úti okmányaikat.

Az útlevéligénylés módja egyszerű, mindössze néhány perces procedúrát jelent, amelyre bármely kormányablakban lehetőség van. Az okmányt alapesetben 20 napos ügyintézési határidővel bocsátják ki, ám ennél gyorsabb iratigénylésre is van lehetőség felár megfizetésével.

Útlevéligénylés: árak, határidők

A magánútlevél és a második magánútlevél igénylése a rendes eljárásban 20 napos határidejű, ám az többségében ennél gyorsabban, 1-2 hét alatt elkészül. Ez személyesen intézhető az ország bármely járási hivatalának kormányablakában, okmányirodájában, továbbá az általános hatáskörű útlevélhatóságnál, külföldön pedig a konzuli tisztviselőnél.

Az öt évig érvényes okmány alapára 7500 forint, tíz évig 14 000 forint. Egy évig érvényesnél 2500 ez az ár, az öt évig érvényes második magánútlevél ára 15 000 forint, egy évre pedig 5000. 65 éves kor felett az eljárás illetékmentes.

Soron kívüli lehetőségek

Az ügyintézés procedúrája sürgős esetben meggyorsítható, ám ez további felárral jár. Kérhető kormányablakokban, okmányirodákban, illetve általános hatáskörű útlevélhatóságnál a dokumentum soron kívül, ez 5 munkanapos intézést jelent, melynek ára további 19 000 forint. Sürgősségi felárral 3 napon belül elkészül az irat, ez 29 000 forint felárat jelent. Azonnali eljárással 24 órán belül kész az útlevél, ennek pótdíja 39 000 forint. Pótolt magánútlevél elektronikus úton kérelmezhető, öt évre 5500 forintért, tíz évre 8500 forintért, egy évre pedig 2500 forintért.

Egyes esetekben meghatalmazott is eljárhat. Ez akkor lehetséges, ha a kérvényező személy egészségi állapota nem teszi lehetővé a személyes megjelenést, és erről kezelőorvosi igazolása van. Kiskorú, gondnokság alatt álló helyett törvényes képviselőnek kell eljárnia, ám a kiskorúnak csak akkor nem kell megjelennie, ha még nem töltötte be a 12 éves kort, vagy ha kezelőorvosi igazolása van arról, hogy egészségi állapota nem teszi ezt lehetővé. 12 éves kor előtt ujjlenyomat sem készül, aláírást sem kell adnia a gyermeknek.

6 éves kor alatt 3 évre igényelhető, 6 és 12 éves kor között, valamint 12 és 18 éves kor között 5 évre. Egy gyermeknél az ára egységesen 2500 forint. Illetékmentes a kiállítás, ha az előző útlevél gyártáshibája miatt szükséges a csere, ha 65 évet betöltött személy kérvényezi, illetve ha ellopott, elveszett érvényes okmányt kell pótolni, utóbbi elektronikusan kérelmezhető csak.

Milyen okmányok kellenek az igényléshez?

Alapvetően a kormányablakokban egy személyazonosság igazolására alkalmas, érvényes hatósági igazolványt kell bemutatni, amely lehet személyi igazolvány, jogosítvány, egy éven belül lejárt útlevél. Emellett lakcímkártyára is szükség van, ha rendelkezik vele a kérelmező. Fénykép, aláírás, ujjlenyomat a kérelem benyújtásakor helyben készül - kivételt képez ez alól, ha írásképtelen vagy ujjlenyomat adására képtelen a kérvényező. Ha meghatalmazott útján történik az igénylés a rossz egészségi állapot miatt, igazolványképet is szükséges vinni.

Hogyan kaphatod meg az útlevelet?

A rendes eljárásban kiállított dokumentum a kérelmezés választása szerint belföldön a járási hivatalnál, kormányablakban, általános hatáskörű útlevélhatóságnál személyesen vagy törvényes képviselő útján átvehető az elkészülése után. Postai úton is kérhető, de csak a lakcímkártyán szereplő címre. Külföldön a konzuli tisztviselőnél vehető át vagy postai úton kérhető.
A soron kívül kiállított okmány a járási hivatalnál, kormányablakban, útlevélhatóságnál vehető át az elkészülés után. A sürgősségi és az azonnali eljárással kiállított útlevél belföldön csak Budapest Főváros Kormányhivatal Központi Okmányirodai Főosztályán vehető át, illetve az általános hatáskörű útlevélhatóságnál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Időpontfoglalás online: de mi van, ha elfogyott?

A várakozási idő jelentősen redukálható online időpontfoglalással a Központi Időpontfoglaló Rendszer felületén, melyre ügyfélkapuval jelentkezhet be az igénylő. Ez néhány perces folyamat, ám sokan szembesülnek azzal, hogy Budapesten és a megyeszékhelyeken már hónapokkal előre le van foglalva minden időpont. Ilyenkor két lehetőséged van: amennyiben rendelkezel némi idővel és türelemmel, személyesen felkereshetsz egy kormányablakot, húzol egy sorszámot, és vársz.

Mivel azonban az országban bármely kormányablakban kérhetsz időpontot, ha rugalmas vagy távolságban, vagy sokat utazol egy-egy kevésbé központi régióba, lehetőséged van egy távolabbi helyszínt is választani az ügyintézéshez. Az időpont módosítására egy munkanappal az időpontot megelőzően lehetőség van. A Budapesttől és a nagyobb városoktól távolabb eső települések, kisvárosok kormányablakaiban meglepően korán, akár egy-két hét alatt időponthoz juthatsz.

Útlevéllel Európában

Európa több országába is csak útlevél birtokában lehet belépni: te tudod, melyek ezek pontosan?

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük