Az államnak kell visszafizetnie a károd: perek tömege indulhat el mostantól

Ha az utazási iroda csődbe ment, az állam válik felelőssé?

Utazási iroda csődje - állami kártalanítás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Népszabadság napokban megjelent cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy egy jogerős ítélet alapján az államtól is követelhetik pénzüket azok az utazók, akiknek olyan utazási irodával volt szerződésük, mely csődbe ment, és nem tudta őket kellőképpen kártalanítani.

A Fővárosi Ítélőtábla az 5 Kontinens Utazási Iroda károsultjainak ügyében hozott ítéletet, akik az utazási iroda csődje miatt csak 22%-át kapták meg az őket megillető kártérítésnek.

Az ítélőtábla megállapította az állam kártérítési kötelezettségét, arra alapozva, hogy annak idején a magyar törvényhozás nem ültette át megfelelően a hazai jogrendbe azt az uniós irányelvet, mely szerint hasonló kár nem érhetné az utazókat, csőd esetén ugyanis az utazási irodák vagyoni biztosítékának elegendőnek kellene lennie ahhoz, hogy teljes mértékben visszafizessék a részvételi díjakat, valamint biztosítsák a külföldről való hazautazást.

A Népszabadság cikke szerint a döntés további pereket generálhat, ez alapján ugyanis joggal követelhetnek az államtól kártérítést azok, akik az ötéves elévülési időn belül kerültek hasonló helyzetbe.

Így ne utazz!

Nézd meg, mi az, ami a legidegesítőbb buszon, vonaton vagy általánosságban bármilyen utazás során!

8 idegesítő dolog, ami miatt utálni fognak: így ne utazz!

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük