Ez a budapesti városrész lett a világ 7. legmenőbb környéke: a kávézókat, a bárokat és a fákat méltatta a brit magazin

A brit magazin szakértője azt is elárulta, hogy milyen lenne szerinte egy tökéletes nap a környéken.

Újbuda a világ legmenőbb környékei között
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A budapestiek az egyes kerületekhez különféle látnivalókat és érzéseket társítanak, tudják, hogy hol találják a legjobb vendéglátóhelyeket, kulturális intézményeket, legszebb közparkokat, mint ahogyan azt is, hogy hol várja őket csend és nyugalom, és hova kell menniük, ha nyüzsgésre és szórakozásra vágynak.

Még ma is tartja magát az az elképzelés, hogy az éjszakai élet központja a pesti belváros, Buda ezzel szemben kimértebb, zöldebb, csendesebb. Pedig az utóbbi években jelentős változások történtek a fővárosban, erre hívja fel olvasói figyelmét a brit Time Out utazási magazin, ami a világ legmenőbb városrészei közé a XI. kerületet válogatta be.

A világ egyik legmenőbb környéke Újbuda

A Time Out magazin az elmúlt három évhez hasonlóan idén is elkészítette a világ legmenőbb városrészeit rangsoroló felmérését, amelyhez 27 ezer városlakó, illetve helyi szakértő segítségét vette igénybe. A koronavírus-járvány a világ városainak életét is jelentősen befolyásolta, a vendéglátó- és szórakozóhelyek, kulturális intézmények megszenvedték a korlátozások időszakát. A szokásos szempontok, a gasztronómia, az éjszakai élet és a kultúra mellett a közösségi szellem, a rugalmasság és a fenntarthatóság is sokat nyomtak a latban. A beérkezett válaszok alapján szakértői csapat rangsorolta a környékeket. Újbuda 49 helyszínből a hetedik helyen végzett, a New York-i Chelsea és a Dakarban található Ngor között.

Az első helyen egyébként a színes, multikulturális koppenhágai Nørrebro szerepel, ahol az indoklás szerint kéz a kézben járnak a történelmi látnivalók és az ultramodern építészet, és még a legnehezebb időszakokban is sorra nyílnak az újabbnál újabb pékségek, éttermek, borozók, idén pedig az autómentes vasárnap is visszatért.

A magazin szerint korábban a szecessziós Gellért gyógyfürdő miatt keresték fel leginkább a XI. kerületet, de mára már megváltozott a helyzet: Újbuda a legmenőbb pesti belvárosi kerületekkel is felveheti a versenyt. Külön kiemelik a fákkal szegélyezett, bohém kávézókban, bárokban, független galériákban bővelkedő Bartók Béla utat, a Kopaszi-gátat és az új funkciót nyerő, különleges tereket, mint például az A38 Hajót. Megemlítik azt is, hogy nemrég költözött a XI. kerületbe a város egyik legkedveltebb alternatív szórakozóhelye, a Dürer Kert.

Milyen lenne egy tökéletes nap a környéken?

A lap ötleteket ad egy tökéletes nap eltöltésére is, ez szerintük a következő lenne: a Kelet Kávézó és Galériában elköltött reggeli után hódíthatják meg a turisták a Gellért-hegyet.

A Bartók Béla útra visszatérve a Kopaszi-gát felé vehetik az irányt, ahol az időjárás függvényében napozásra is nyílna lehetőség. Az este a szórakozásé, méghozzá a Dürer Kertben egy koncertet is elcsípve.

A listát kiegészítendő, a pezsgő Bartók Béla úton maradva érdemes megemlíteni még a 36-os szám alatt álló, legendás és gyönyörű Hadik-házat, ami annak idején Karinthy, Kosztolányi, Móricz és Böhm Aranka törzshelye is volt. A padlástérben pedig a magyar festőgéniusz, Csontváry Kosztka Tivadar bérelt műtermet. Az épületben jelenleg egymás mellett működik a Hadik kávéház és a Szatyor Bár és Galéria.

A Hadiktól nem messze, a Móricz Zsigmond körtér felé, a 46-os szám alatt található az apró, ám annál tüneményesebb Gross Arnold galéria és kávézó, vagyis az ARNOLDO, amely a részletgazdag, színes és rendkívül kedves rézkarcairól ismert Gross Arnold grafikusművész munkásságának és játékos személyiségének állít emléket.

7 éves lett az Arnoldo, ma egy különlegesen finom feketeribizlis csokitortával várjuk vendégeinket. Az őszies időre...

Közzétette: Gross Arnold Galéria Kávézó – 2021. szeptember 21., kedd

A galéria az ő világát és művészetét eleveníti fel. A kávézó kulturális helyszínként is működik, a kiállítások mellett például könyvbemutatóknak is otthont ad. Szintén vegyes funkciókat tölt be a hangulatos Béla bár, ami úgy hirdeti magát, hogy egyszerre „bár, étterem, lakás és arborétum”, ahol a finom fogások és italok mellett olykor koncertek, valamint a növényekkel teli, barátságos belső tér is marasztalja a vendégeket.

Galériákban, kiállítóhelyekben sincs hiány, a Bartók Béla úton működik egyebek mellett a Godot Galéria, a K.A.S. Galéria, a Faur Zsófi Galéria és a B32 Galéria és Kultúrtér is.

A környék tehát számos felfedezni való hellyel, gasztronómiai kalandokkal, kulturális csemegékkel vár egész évben. Milyen lenne a te tökéletes napod Újbudán?

Kvíz a főváros szobrairól

Budapest tele van jól-rosszul sikerült, érdekes, felfedezésre váró szobrokkal, amikkel a turisták előszeretettel fényképezkednek. A legtöbb lakhely közelében található néhány alkotás, ami történelmi eseményeknek, jeles személyeknek állít emléket, vagy egyszerűen hétköznapi helyzeteket, életképeket megörökítő zsánerszobor.

Kvíz Budapest szobrairól: mit tart a kezében a Gellért-hegyi Szabadság-szobor?

Kvíz!

Elolvasom

 (Borító- és ajánlókép forrása: Tamás Katalin. Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, Tamás Katalin.)

Ezt is szeretjük