A magyar turistákat is érinti az új törvény - Szigorú korlátozások jöhetnek a népszerű horvát településeken

Így korlátozzák idén a turizmust Horvátországban.

Turizmus korlátozása Horvátországban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A túlturizmus világszerte megoldandó problémát jelent a népszerű városokban, különösen a főszezonban teszi zajossá és kényelmetlenné a helyi lakosság számára a közterületeket. Egyre több település dönt ezért úgy, hogy különböző korlátozásokat hoz a turisztikai szektorban, idén Horvátországban is számíthatnak az utazók néhány változásra.

Horvátország komoly előrelépéseket tett a fenntartható turizmus érdekében, egy új idegenforgalmi törvény lépett életbe, mely minden érkező turista üdülésére hatással lehet.

Turizmus korlátozása Horvátországban

Az új törvény lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy korlátozzák a vendéglátó létesítmények számát és típusát egy adott településen, de akár más intézkedéseket is bevezethetnek a túlturizmus kezelése érdekében.

Ez többféle változtatással járhat az eddig tapasztalt állapotokhoz képest. Az egyes települések maximalizálhatják az adott desztinációra érkezők számát, a városnézés ütemét is, amivel tehermentesíthetnek egyes attrakciókat, sőt szükség esetén ökológiai hozzájárulást is fizettethetnek, így a költségek is növekedhetnek a turisták számára. A döntés nem új Európában, korábbi cikkünkben megmutattunk néhány populáris várost, ahol emelkednek az utazókra kiszabott adók.

Az önkormányzatok szabad kezet kapnak az idegenforgalmi fejlesztések irányában, akár az új szállások, vendéglátóhelyek nyitásában is bevezethetnek egy limitet, de különféle minőségi, fenntarthatósági feltételeket is előírhatnak. 

A szóban forgó törvényt egyébként az ENSZ turizmusra szakosodott szervezete, a WTO (World Tourism Organization) is elismerte. A fenntarthatósági célok elérése érdekében döntöttek a Horvátországi Fenntartható Turizmus Központjának létrehozásáról is.

Ami még szintén érdekes lehet a magyarországi turisták számára, hogy a csúcsszezonban, július 1-jétől augusztus 30-áig egy együttműködés keretében magyar rendőrök is teljesítenek szolgálati feladatokat a horvát nagyvárosokban, így Pula vagy Zadar közterein is találkozhatnak velük, segítségüket kérhetik a nyaralók.

Olcsóbb és kevésbé zsúfolt, mint Santorini: lebilincselő, alig ismert helyeket javasolnak a népszerű úti célok helyett

A drága és forgalmas úti célok helyett nyugodtabb és olcsóbb desztinációkat ajánlanak az interneten. A dupe-ok nem csak a parfümökben nyernek teret.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük