Több ezer embert kellett kilakoltatni: 70 millióba került a hátborzongató emlékmű
A Kolumbusz-emlékmű nemcsak félelmetes, de botrányos is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Dominikai Köztársaságban, Santo Domingo Estében furcsa emlékművet állítottak fel. Bár egyesek szerint a monumentális kereszt az újvilág kereszténnyé tételét szimbolizálja, és a világtörténelem egyik legmeghatározóbb alakja előtt tiszteleg, mások szerint évszázados indulatokat képes a felszínre hozni.

A Kolumbusz-világítótorony
Kereszt alakot formáz
Ilyen, amikor világít
Több okból is felháborodást keltett

Itt őrzik Kolumbusz csontjait

A Kolumbusz-világítótorony megépítését a karibi országban már 1986-ban elkezdték, egy skót tervező, J. L. Gleave vezetésével, aki 48 ország 455 résztvevője közül nyerte meg az erre kiírt pályázatot.

Már Antonio Delmonte y Tejada, dominikai történész is megemlítette 1852-es könyvében egy Kolumbusz Kristóf és Amerika meghódítása előtt tisztelgő emlékmű megépítésének ötletét, a kész művet azonban csak 1992-ben avatták fel, a felfedező partra lépésének 500. évfordulója alkalmából. Bár a 70 millió dolláros projektet számos latin-amerikai ország támogatásával sikerült csak megvalósítani, azért pont itt épült fel, mert a szigetország volt a spanyolok első kolóniája.

Az épület funkcióját tekintve nem elsősorban világítótorony, sokkal inkább mauzóleum és múzeum, itt őrzik ugyanis Kolumbusz megmaradt csontjait, valamint Amerika szinte összes országából láthatók itt kiállítási tárgyak. A 210 méter hosszú és 59 méter széles építmény erőteljes megjelenése révén még a szomszédos Puerto Ricóból is látszik, fényei pedig, melyek magasan felvilágítanak az égre, több kilométeres messzeségből is magukra vonják a tekintetet.

Nem mindenkinek tetszik

Az emlékmű azonban amellett, hogy szerte a világból számtalan turistát vonz az országba, sokak számára inkább felháborító, mint tiszteletre méltó. Vannak, akik szerint kétséges, hogy valóban a felfedező földi maradványai találhatók a világítótorony kápolnájában, emellett többen létjogosultságát is megkérdőjelezik, őt okolják ugyanis a helyi bennszülöttek, a taino indiánok teljes kiirtásáért.

Ezzel kapcsolatban sokan egyetértenek abban, hogy az építmény félelmetes, hátborzongató megjelenése, ahogy a semmi közepén a magasba emelkedik, részben a nyugati ember hatalmát testesíti meg.

Maga az építkezés is botrányok közepette zajlott, amellett ugyanis, hogy igen költséges volt, több ezer embert lakoltattak ki miatta, a torony felépítésének helyén foglalt ugyanis helyet az elszegényedett helyi lakosok negyede. A felépítés után mindezt csak tetézte, hogy, amikor a torony hatalmas égői kigyulladtak, az a város számos részén okozott áramszünetet. Emiatt azóta is csak különleges alkalmakkor kapcsolják be a világítást. Még több olyan emlékműre vagy kíváncsi, mely sokak szemében felháborító? Kattints ide!

Képek: eyecatchingmoments.blogspot.com; www.dightonrock.com; montenegro.org/slideshow.

Szerinted érdemes volt megépíteni az emlékművet?

Ezt is szeretjük