Titokzatos város bukkant elő a tengerből: láttad már Nan Madolt?
Nan Madol rejtélyes városa előtt máig értetlenül állnak a kutatók. Nézd meg te is!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nan Madol romvárosa, mely a mikronéziai Saudeleur-dinasztia központja volt egészen 1628-ig, Pohnpei szigetének keleti partjánál fekszik, a Csendes-óceán nyugati részén.

Nan Madol elhelyezkedése a tengeren
Hatalmas kőfalak
Nagyobb részét dzsungel borítja
Csatorna a szigetek között

Mesterséges szigetek rengetege

A város egyik különlegességét, amely miatt a mennyország zátonyának, illetve a Csendes-óceán Velencéjének is nevezik, az adja, hogy nem a szárazföldön fekszik, hanem kisebb-nagyobb, mesterséges szigetek formájában emelkedik ki a tengerből, melyek rendszerét csatornák hálózzák be. A korallból, illetve kőből létrehozott szigetek összesen egy másfél kilométer hosszú, illetve fél kilométer széles területet fednek le a partok mentén.

A 8-9. századtól kezdve felépített Nan Madol egykor nem csupán politikai, de vallási, rituális központ is volt, sőt, a legenda szerint varázslók építették. Olisihpa és Olosohpa ikrek voltak, akik egy hatalmas kenuval érkeztek a partokhoz, miközben olyan helyet kerestek, ahol templomot és oltárt emelhetnek Sahpw-nak, a gazdálkodás istenének.

A hatalmas köveket, amelyekből a szigeteket építették, állítólag egy repülő sárkány segítségével mozgatták. Egyikük idősebb korában meghalt, másikuk pedig egy helyi nőt vett feleségül, és megteremtette az itt uralkodó dinasztiát. Hosszú ideig békében éltek, egészen a harcos Isokelekel támadásáig, aki lerombolta a várost, melyben egykor körülbelül ezer ember élt.

Egy eltűnt kontinens része?

A jelentős részükben rituális és temetkezési szigetek létrehozása régóta foglalkoztatja a kutatókat, nem tudják ugyanis egyértelműen megmagyarázni, az ottaniak miként tudtak ekkora köveket megmozgatni. Emiatt nem véletlen, hogy a környéken élő őslakosok a fekete mágiához kapcsolják a helyet, mint ahogy az sem, hogy többen is fejlett civilizációk által uralt, elveszett kontinensek darabját látják Nan Madolban.

Mindez részben annak köszönhető, hogy a város nem a szárazföldön található, emellett újabb és újabb részei bukkannak elő a tengerből, sőt, búvárok régóta keresik a helyiek által emlegetett, titkos víz alatti alagutakat. James Churchward Mu elveszett kontinensét látja a titokzatos városban, David Hatcher Childress szerint pedig egykor egy másik elsüllyedt világhoz, Lemuriához tartozhatott.

niken pedig egyenesen a földönkívüli lényekhez köti a helyet, akik azért landoltak egykor bolygónkon, hogy az ősi népeknek átadják asztronómiai, matematikai és mérnöki tudásukat.

Képek: infranetlab.org/blog; www.taotaotasi.com; en.wikipedia.org Nan Madol szócikke.

Szerinted is misztikus hely Nan Madol?

Ezt is szeretjük