Titokzatos, szellemlakta város: Edinburgh
Nem csak kísértetvadászoknak
A skót főváros a paranormális jelenségek által leginkább érintett európai város.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A vadregényes természeti környezetben fekvő, titokzatos hangulatát máig őrző Edinburgh 1998 óta az önálló parlamenttel rendelkező Skócia teljes értékű, büszke fővárosa, mely Európa legszebb és leghangulatosabb úti céljai közé tartozik, köszönhetően annak, hogy a 19. században kevésbé érintette az iparosodási hullám.

A város széles főutcáján a teraszos éttermek és kávézók nyüzsgése nyaranta a mediterrán városokkal is felveszi a versenyt, emellett a klasszikus és a modern művészetek egyik fontos európai központja. Ám mindemellett titokzatos, misztikus kísértettörténeteiről is híres. Akár a kultúra, akár a rejtélyek híve vagy, ezt a várost nem hagyhatod ki.

Ismerkedés a várossal

Az óváros a Princes Streettől délre, a vár és a Holyrood-palota között terül el. A városrészben többemeletes középkori lakóházak magasodnak, a közöttük kanyargó szűk, sötét sikátorok labirintusát letűnt idők szellemei kísértik. A Princes Streettől északra fekvő, elegáns Újváros a 18-19. század fordulóján épült klasszicista stílusban. Az Újvárost keletről a Broughton Street határolja, mely az úgynevezett rózsaszín háromszög - Pink Triangle - egyik szára. Ez a város melegek lakta negyede, barátságos utcáiban divatos bárok és szórakozóhelyek találhatóak.

A háromszög felett emelkedik a Calton-domb, melyen a 19. század első harmadában impozáns sorházak és különböző emlékművek épültek. Az Újvárostól nyugatra elterülő, jómódú West End városrészben klasszicista szigorral létrehozott, szimmetrikus utcákat találni.

A városközponttól északkeletre fekvő Leith valaha Skócia legnagyobb kikötőjének számított. Miután a hajógyártás és a halászat délebbre költözött, az ipari terület hosszú évekig elhagyatottan állt - az üresen kongó vízparti raktárépületeket egy átfogó rehabilitációt követően divatos éttermek, kávézók és bárok foglalták el.

Edinburgh vára

Az edinburgh-i városkép legmeghatározóbb épülete a kialudt vulkánkúp tetején álló vár. A 11. századig ez a három irányból meredek sziklafallal védett erődítmény volt maga a város, a 16. századtól, a királyi palota felépülése utáni években azonban elveszítette jelentőségét.

Az épületben berendezett kiállításon ismerkedhetnek meg a látogatók a skót nemzet történelmével, oromzatáról pedig gyönyörű kilátás nyílik a városra. Az épület legfigyelemreméltóbb része a kincstár, ahol a skót koronázási ékszereken kívül megtekinthető a királyok koronázási trónjába illesztett kőülés, a sors köve is.

A Royal Mile

A Royal Mile az Óváros gerincén, a vár és a Holyrood-palota között húzódik. A közel két kilométer hosszú út négy egymást követő utcából - Castlehill, Lawnmarket, High Street, Canongate - áll. A Royal Mile-on számos nyüzsgő étterem és kávézó sorakozik, nem is beszélve az üzletekről, ahol a skót szoknyától a havannai szivarig minden kapható. A legérdekesebb látnivaló a jórészt a 15. századból származó, gótikus stílusú Szent Giles-székesegyház.

Holyrood-palota

A Royal Mile keleti végén áll az edinburgh-i királyi palota, melyet abból az alkalomból építettek, hogy a királyellenes polgári forradalom elől elmenekülő II. Károly a köztársaságpárti vezető, Oliver Cromwell halála után, 1660-ban visszatért a trónra. Szemközt a 2004-ben átadott Skót Parlament modern épülete látható.

Edinburgh sok szép városi parkkal büszkélkedhet, de mind közül a legnagyszerűbb a Holyrood-park, itt található ugyanis a város egyik jelképe, egy 237 méter magas vulkanikus sziklacsúcs, a híres Kerekasztal lovagjainak királyáról elnevezett Artúr széke. A sziklára már csak a kilátás miatt is érdemes felkapaszkodni. A Holyroodhouse-palotára néző meredek sziklafalak a Salisbury-szirtek.

Calton-domb

A Princes Street keleti végében fekvő vulkanikus domb tetejére a csodálatos kilátáson kívül az ott látható emlékművek miatt is érdemes felmenni. A leghíresebb az athéni Parthenón mintájára 1822-ben épült Nemzeti Emlékmű, mely a napóleoni háborúkban odaveszett skót katonáknak állít emléket. A szomszédos, látcső alakú tornyot Nelson admirális trafalgari győzelmének tiszteletére emelték.

A Water of Leith folyó partja és a botanikus kert

Szép időben érdemes végigsétálni a Water of Leith folyó mentén, a nyugati külvárosoktól egészen a Leith városrész dokkjaiig húzódó sétányon. Az út legszebb szakasza a Skót Modern Művészeti Galéria mellett található Belford Bridge-től a gyönyörű Királyi Botanikus Kertig tart.

Britannia királyi hajó

A kikötőben horgonyzó Britannia hajón különlegesen intim betekintést kaphat a látogató Nagy-Britannia jelenlegi uralkodócsaládja, a Windsorok világába, megtudhatja például, hogyan élt a királyi család, amikor ezen a hajón utazott. Meg lehet látogatni többek között Erzsébet királynő hálószobáját is, mely a várakozásokkal ellentétben leginkább egy szerény vendégház szobájára emlékeztet.

Edinburgh és a szellemek

Edinburgh neve régóta összefonódik a kísértetekkel: a város sírkamráiban és földalatti járataiban állítólag rendszeresen kísértenek szellemek. A több szemtanú beszámolójából is ismert jelenségeket egyszer tudományos kísérlettel is megpróbálták igazolni: az Edinburgh-i Nemzetközi Tudományos Fesztivál idején önkéntesek szálltak alá a város alatt húzódó alagútrendszerbe, ahol különböző paranormális jelenségeket észleltek, például hangos lélegzést hallottak, különös alakokat láttak, sőt, egyeseket meg is érintettek.

Mindezen jelenségekre egész turisztikai ágazat épül a városban, a helyi utazási irodák szervezésében például el lehet látogatni a 200 éves, kísértetjárta sírkamrákba, aki azonban még ennél is vérfagyasztóbb kalandra vágyik, kipróbálhatja a Kísértetjárta temetők városa elnevezésű túrát is, melyen a bátor vállalkozókat éjnek idején egy temetőben egy vérszomjas kísértettel zárják össze. Mindkét túra a High Streeten, a St. Giles-székesegyház közelében található Mercat Cross-tól indul.

Cikkünk a Hosszú hétvégék Európában című könyv alapján készült.

Ez a könyv megbízható útitárs európai kalandozásaid során, Londontól Szentpétervárig, Amszterdamtól Madridig és Dublinig. 40 varázslatos hétvégét foglal össze egyetlen könyvben, miközben kedvet csinál az úti cél kiválasztásához, ismerteti a klasszikus és alternatív látnivalókat, az ínyenc éttermeket vagy akár a bolhapiacokat és a jazz-klubokat. Számtalan bennfentes tanáccsal lehetsz gazdagabb olvasása közben, és őszinte javaslatokat kapsz, melyek segítenek kiválasztani a legjobb szállást, ugyanakkor az utazás részletes megtervezése is gyerekjáték lesz általuk. A készülődést a több száz színes fénykép teszi még izgalmasabbá.

Kiadja a JEL-KÉP Kiadó.
A könyv ára 3990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük